24 / 04 / 2024

İbrahim Müftüoğlu, Electro World mağazası açtı!

İbrahim Müftüoğlu, Electro World mağazası açtı!

Sakarya’da beyaz eşya ve mobilyacılık yapan İbrahim Müftüoğlu, 800 bin liralık yatırımla Electro World’ün mağazasını açtı, 20 milyon lira ciro hedefini aştı



Sakarya’da beyaz eşya ve mobilyacılık yapan İbrahim Müftüoğlu, 800 bin liralık yatırımla Electro World’ün mağazasını açtı, 20 milyon lira ciro hedefini aştı. Esas Holding Başkan Yardımcısı Ali Sabancı, “Eskiden ‘üretici ağalar’ vardı, şimdi perakendede ikinci devrim yaşanıyor” dedi.

AVRUPA’nın önde gelen elektronik perakende gruplarından DSG International Plc’ye bağlı Electro World’ün Türkiye’de franchising sistemiyle büyüme kararını olumlu etkileyen bir başarı öyküsü Sakarya’da dikkat çekti. Yıllardır beyaz eşya, mobilya ve züccaciye ticareti yapan İbrahim Müftüoğlu’nun oğulları Fatih ve Bünyamin Müftüoğlu kardeşler, Mayıs ayında 800 bin liralık yatırımla açtıkları 1200 metrekarelik Electro World mağazasında ilk yıl 20 milyon lira ciro planına göre başarıyla ilerliyor. Sakarya Genç Girişimciler Kurulu da, Bünyamin ve Fatih Müftüoğlu kardeşleri ‘Sakarya Genç Grişimci Ödülü’ne layık gördü. Fatih Müftüoğlu, “Ayrı bir şirket kurduk. Çalışan sayımız 30 kişiye çıktı. Ailenin diğer işlerinde 24 kişi çalışıyor. Hedef cironun da yüzde 15 üzerinde gidiyoruz” dedi.

Baba yılların esnafı

Babası İbrahim Müftüoğlu’nun ticaret hayatına kırtasiye ile başladığını anlatan Fatih Müftüoğlu, şöyle konuştu: “Sonra beyaz eşyacı oldu. Arçelik, AEG bayiliği yaptı. Bu iş halen devam ediyor. Aile işimizde şu anda da Profilo, Ariston bayisiyiz. Sakarya’da züccaciye ve mobilya da sattığımız 3 mağazamız var. Babamız bizi 1996’da şirkete ortak etti. Ondan ticareti öğrendik. Ticarette ‘gerilla pazarlama’ tarzında çalışmayı seviyoruz. O yüzden çok hızlı ilerledik.”
1999’daki depremde o dönemdeki mal varlıklarının büyük kısmını kaybettiklerini belirten Fatih Müftüoğlu, şunları anlattı: “Mağazamız ve bir de otelimiz vardı, yıkıldı. Sonra kendimizi, işimizi yeniden toparladık. Ama bu 10 yıl sürdü. Son dönemde de karşımıza Faruk Saruhan (Electro World İş Geliştirme Müdürü) çıktı, konuştuk. Sonra da Bahadır Özbek’le tanıştık, franchising için bizi seçtiler. 6 Mayıs 2010’da başladık ve 1 ayda 1200 metrekarelik bu yeri kiraladık ve mağazayı açtık.”

Perakendede ikinci devrim

Electro World’ün de ortağı olan Esas Holding Başkan Yardımcısı Ali Sabancı, tüketicilerin iyi hizmet, en düşük fiyat ve geniş ürün gamı istediklerini, bunları yapabilen perakendecilerin büyüyebileceğini söyledi. Bu tür mağazalara tek ürün almaya giren tüketicinin en az bir ürün aldığını belirten Sabancı, şöyle konuştu: “Perakendede oyunun kurallarını değiştirmenin en önemli nedeni tüketicinin böyle istiyor olması. Değişimi yakalayamayan ‘küçük kutular’ rahatsız oluyor. Perakendede ikinci devrimi yaşıyoruz. Önceki devrimde üretici ağalar vardı. TV alacaksan bir yere gidiyordun, ikincisini görmek için başka bir mağazaya gitmek zorundaydın. O dönemin bitişi birinci devrimdi. Şimdi ikinci devrim küçük mağaza formatından büyük mağaza formatına geçişle oluyor. Bunun için de en düşük fiyat, en iyi hizmet ve en çok çeşit şart.”

Electro World açmak için 450 kişi sırada bekliyor

ELECTRO World Genel Müdürü Bahadır Özbek, Müftüoğlu kardeşlerin açtıkları Electro World mağazası ile 12 aylık dönem sonunda 20 milyon liralık ciro yapacaklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Biz tüccarı örselemeden daha kurumsal bir yapıda dünya know how’uyla bütünleştirmek istiyoruz. İkinci franchise’miz de Çorlu’da ve o da başarılı gidiyor. Dixons Retail Plc’nin 6 ülkede 200 mağazası franchisingle açıldı. Türkiye’de 16 mağazamız var bunların sadece 2 tanesi franchising yöntemiyle açıldı. Ülke genelinden bize 450’den fazla franchise başvurusu var. Bu ilk uygulamaların başarısı stratejimizi netleştirecek. 2012 mali yılımızın sonunda Türkiye’deki franchise sayımızı 20’ye çıkarmış olacağız.”

Avrupa’nın en büyük 7’nci havayolu şirketi olduk

ESAS Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Sabancı, önümüzdeki dönemde yeni yatırımlara devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
Havayolu işinde çok iyi noktaya geldik. Avrupa’nın en büyük 7’nci dünyanın 17’nci havayolu yatırımcısı konumundayız. Havacılıkta grubumuzun toplam taşıdığı misafir sayısı 40 milyon olmuş. Bu, İngiliz Havayolları’nın kinden fazla. Almanya’nın en büyük ikinci havayolu şirketinin en büyük hissedarıyız.
Bir hastaneler zincirimiz var, bir de emekleme aşamasında gayrimenkul işimiz var. Gayrimenkul işinde yurt dışında da büyüyeceğiz. Gıda işinde istediğimiz yerde değiliz, olacağız.
Los Angeles’te bir leasing şirketine (Air Lease Corporation) ortak olduk ki, banker Zarifi gibi bir adama rastladık orada. 1 milyar dolar sermaye bulabiliyor bir anda. Biz daha çok istedik
o yüzde 5 verdi.
Fırsatları kolluyoruz. Kriz nedeniyle elimizdeki 100 birim kaynak şu anda 3 misli daha değerli hale gelmiş durumda.
Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR


Geri Dön