29 / 03 / 2024

İdris Güllüce: Afet riskin sıfıra indireceğiz!

İdris Güllüce: Afet riskin sıfıra indireceğiz!

İdris Güllüce, "Kentsel dönüşüm projesiyle, ülkemize hem ekonomik anlamda büyük bir tasarruf kalemi sağlamış olacağız, hem de afet riskini neredeyse sıfıra indirecek yeni binalar yapacağız" dedi.



Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Kentsel dönüşüm projesiyle, ülkemize hem ekonomik anlamda büyük bir tasarruf kalemi sağlamış olacağız, hem de afet riskini neredeyse sıfıra indirecek yeni binalar yapacağız" dedi. 


İdris Güllüce'nin Akşam Gazetesi'ne veridiği röportaj:


Sayın bakan, hoş geldiniz. Kentsel dönüşüm nedir, öncelikle buradan başlayabilir miyiz? 


Kentsel dönüşüm, afet riski altındaki alanlar ve bu alanlar dışında kalan tüm riskli yapıların tespitinin yapılıp kural ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yeni yaşama çevreleri oluşturmak için iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerde bulunulması işinin bütünüdür. Bu kapsamdaki kanun, 16 Mayıs 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşmıştır. 


Kentsel dönüşümde nihai hedef nedir? 


Nihai hedefimiz, herhangi bir afet neticesinde bir daha can kaybı yaşanmamasının sağlanması ve kentlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesidir. 


6.5 MİLYON RİSKLİ BİNA TESPİT ETTİK 


 Kentsel dönüşümde süreç nasıl işleyecek? 


Ülkemizde ekonomik ömrünü tamamlamış ve ciddi hasarlara sahip olan birçok yapı, hala kullanılmaktadır. Bu durumun can ve mal güvenliğini tehdit altına alması nedeniyle, şehirlerde "kentsel dönüşüm" kapsamında yenileşmeye gidilecektir. Bir diğer ifadeyle, kentsel dönüşüm projesi ile "riskli" olan yapılar, yıkılarak yerine yenisi inşa edilecektir. 

Türkiye'nin 81 ilinde kaç binanın sıkıntılı olduğunu kısa bir süre içinde yaptığımız büyük çalışmayla açıkladık. Şu anda bunun 6,5 milyon olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir ülke bunu bir anda yapmadı. Biz riskli binaları azaltmaya ve bitirmeye çalışıyoruz. Kamu binaları da zaten yenilendi. 


HERTÜRLÜ AFETE DAYANIKLI BİNA 


Kentsel dönüşümün faydalan neler? 


Kentsel dönüşüm projesi, kentin dokusunu bozan ve risk teşkil eden yapıların yıkılarak, yerine daha sağlam binalar yapılmasını amaçlıyor. Böylelikle, kentte risk taşıyan yapılarda ikamet eden kimselerin can ve mal güvenliği sağlanmış oluyor. 


Kentsel dönüşüm, özellikle güvenli yapılar yaratabilmek için bir fırsattır. Hem deprem sonrası hasar gören binalar, hem de risk taşıyan binaların yenilenmesi için önemli bir çalışmadır. Tabi ki güvenli yapılar demek, sadece depreme dayanıklı bina anlamına gelmiyor. Güvenli bina, öncelikle sağlıklı ve kaliteli yaşam sunan, sağlam ve her türlü afete dayanıklı bina olarak düşünülmelidir. Bu çalışmalarımızın yurdumuz insanına ve kent yaşamına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 


Dünyanın en güzel vatanında yaşıyoruz. Ama iki şeyimiz eksik. Birincisi eneıjimiz yok ve ikincisi de deprem kuşağı üzerinde bir ülkeyiz. Kentsel Dönüşüm projesinin hayat bulmasıyla, ülkemize hem ekonomik anlamda büyük bir tasarruf kalemi sağlamış olacağız, hem de afet riskini neredeyse sıfıra indirecek yeni binalar yapacağız. 


12 MİLYAR DOLAR TASARRUF MÜMKÜN 


Kentsel Dönüşümün, enerji tasarrufu konusunda bir fırsat olduğu söylenebilir mi? 

Evet. Kesinlikle böyledir. Kentsel dönüşümün belki de en önemli faydalarından biri, çevre dostu yapılaşmaya imkân vermesidir. Ülke olarak; toplam enerjinin yüzde 40'ını binalarda harcıyoruz. Doğru projelendirilen, doğru malzeme kullanılan yapılarda kullanılan enerjiden yüzde 50'lere varan oranlarda tasarruf etmek mümkün. Bu da hem yaşadığımız dünyaya, hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Eneıjiden sağlanan tasarruf ile ekonomiye yılda 10 -12 milyar dolan aşan katkı sağlanabilecektir. Bu aşamada bahsettiğimiz tüm kişi ve kurumlara belli görevler düşmektedir. 


İNŞAAT HAYATİ BİR SEKTÖR 


Kentsel dönüşümün sektörlere etkileri neler olacak? 


Ekonomilerinin yeniden canlandırılması, istihdam yaratılması ve bunun keskin bir yarışma ortamı içinde yapılma zorunluluğu yeni politika ve stratejileri gündeme getirmiştir. İşte bu noktada kentler açısından bir yeni proje olarak "kentsel dönüşüm" önem kazanmıştır. Güvenli yapıların yaratılması hususunda, öncelikle inşaat sektöründeki tüm dinamikler harekete geçecektir. Eneıjinin ülkemiz için ne kadar değerli olduğu aşikârdır. 


Bir ülkenin ekonomik dişlilerinin sürekli dönmesi için inşaat sektörünün ne denli hayati olduğu hepimizce bilinen bir gerçektir. Bu doğrultuda kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek uygulamalar, inşaat sektörü ve bu sektöre bağlı diğer birçok sektöre ivme kazandıracaktır. Bu sayede hem ülke ekonomisi canlanacaktır, hem de yurttaşlarımız afet riskinin minimuma indirildiği güvenli ve yaşanabilir yerleşkelerde hayatlarını idame ettireceklerdir. 


YEŞİLİ BOL, SUYUTEMİZ 


Kentsel dönüşümün sosyal anlamda etkilerinden bahsedebilir misiniz? 


Modern hayatın gerektirdiği sosyal yaşam donatılanyla bezenmiş; yeşili bol, suyu ve havası temiz; eğitim, sağlık, ticaret ve dini tesisleriyle donatılmış, sağlam bir ekolojik dengesi olan yerleşim alanları; gelişmenin, kalkınmanın, mutlu olmanın, dolayısıyla refaha ulaşmanın en temel hedeflerindendir. Yenilenmiş, tümüyle elden geçirilmiş modern şehirler, çocuklarımızın yetiştirilme süreçlerini ve onların birikimlerini de doğrudan etkileyecektir. 


Bu anlayışla hareket eden hükümetimiz ve bakanlığımız, yurttaşlarımızın salahiyeti için kentsel dönüşüm ve benzeri projeleri, bugün olduğu gibi gelecekte de hayata geçirecektir. 


Akşam Ek


Geri Dön