19 / 04 / 2024

İdris Güllüce: Yeni kurulacak semtlerdeki kat sayısı 5-6'yı geçmeyecek!

İdris Güllüce: Yeni kurulacak semtlerdeki kat sayısı 5-6'yı geçmeyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konut fiyatlarındaki artışın arsa bedelinden kaynaklandığını belirterek, maliyetleri yüzde 60-65 oranında arsanın belirlediğini söyledi. Güllüce, yeni kurulacak semtlerde kat sayısının 5-6'yı geçmeyeceğini belirtt



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konut fiyatlarındaki artışın arsa bedelinden kaynaklandığını belirterek, maliyetleri yüzde 60-65 oranında arsanın belirlediğini söyledi. Bakan İdris Güllüce, yeni kurulacak semtlerde kat sayısının 5-6'yı geçmeyeceğini söyledi.


Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbet eden Güllüce, konutta astronomik fiyatların ortaya çıktığını söyledi. Artan nüfus ve talebin arsa fiyatlarını özellikle büyükşehirlerde yükselttiğini anlatan Güllüce, “1 trilyona daire satılıyor. 'Villa mı?' diye soruyorsunuz apartman dairesi. Fiyatların artmasında arsa belirleyici oluyor. Sivas'ta 150 bin liraya daire alırsınız, Kars'ta 100 bin liraya daire alırsınız ama İstanbul'da Ataşehir'de almak için 1 trilyonu gözden çıkarıyorsunuz. Ankara'da da durum aynı, nüfusun arttığı yerlerde arazi rantı oluşuyor. Bu arz talep dengesi. Arsa üretimi küçük şehirlerde sorun olmuyor ama Ankara'da, İstanbul'da zor. Göçün durdurulması lazım” dedi.


Karar vericiler belediyeler

Gazetecilerin artan dikey yapılanma konusundaki sorularını da yanıtlayan Güllüce, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bu konuda hassasiyeti olduğunu hatırlatarak, “Yeni yapılacak semtlerde 5-6 kattan fazla bina yapılmayacak” diye konuştu. Gökdelenlerin, rezidansların yapımı konusunda karar vericilerin belediyeler olduğunu kaydeden Güllüce, şunları söyledi: “Bir şehrin ortasında bir rezidans olup olmayacağı o belediyenin bileceği iş. Biz 100 binlik, 25 binlik çevre düzeni planlarını yapar, uygulamalarına karışmayız. Bu o ilin belediye başkanının yapacağı iştir, bizim ona karışmamız o belediyeyi yok etmektir. Belediyenin ne yapacağına ben karar verirsem o zaman belediye niye var."


Dünya


Geri Dön