05 / 05 / 2024

İflas eden Hoffmann'ın projelerine Ağaoğlu talip

İflas eden Hoffmann'ın projelerine Ağaoğlu talip

İflasıyla Maslak ve Bomonti'deki projeleri yarım kalan ve projeleri devralmaları için yatırımcı arayan Alman Hoffmann İnşaat, ilk anlaşmayı Ağaoğlu ile yaptı



Hoffmann'ın Esentepe'de planladığı ancak rafta kalan projesini devralan Ağaoğlu, burada rezidans inşa edecek. Şirketin Bomonti'deki yarım kalan projesi için de görüşmeler sürüyor.

Ekonomİk kriz, yabancı sermayeli şirketlerin gayrimenkul edinmesini Valilik ve Genelkurmay gibi bir dizi izne bağlayan yasanın zorluğu ve bürokratik engeller yüzünden iflas eden Alman Hoffmann İnşaat'ın Esentepe'de planladığı ancak rafta kalan rezidans projesine Ağaoğlu Grubu talip oldu.

Krizden önce Maya Center'ın karşısında 6 dönümlük arsadaki Gazeteciler Sitesi olarak belirtilen 4 bloğu kat karşılığı alan ve 200 mal sahibiyle tek tek anlaşma imzalamaya başlayan Hoffmann, burayı yıkıp birini kat sahiplerine vermek üzere zemin artı 22 katlı iki adet blokta 50 rezidans, 100 de ofis inşa etmeyi planlıyordu. Ancak hem bazı kat sahiplerini ikna edemeyen hem de iflas sürecine girdiği için Maslak ve Bomonti'deki projeleri yarım kalan Hoffmann, temsilcileri aracılığıyla çareyi yatırımcılar ve büyük gruplara projeleri devralmaları için çağrı yapmakta bulmuştu.

Bomonti henüz masada

Kısa bir süre önce Avrupa yakası ağırlıklı olmak üzere son 4-5 ayda 300 milyon dolar civarında yeni arsa satın aldıklarını açıklayan Ağaoğlu da bu fırsatı değerlendirme kararı aldı. Esentepe projesinde bazı daireleri kat karşılığı aldıklarını belirten Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, burada bir rezidans projesine başlamayı planladıklarını ancak henüz proje aşamasında oldukları için detayların belirlenmediğini kaydetti.

Öte yandan Hoffmann İnşaat'tan adını vermek istemeyen bir üst düzey yetkili, Esentepe projesini devralacak şirketten Hoffmann İnşaat'ın Bomonti'de proje aşamasında kalan fakat 320 konuttan 61 dairenin satıldığı Palms Studios projesini de devralmasını istediklerini belirtti.

Yetkili, "Esentepe'deki 4 blok içinde Klaus Hoffmann'ın da dairesi bulunuyor. Proje tamamlandığında bu dairenin bedeli 1.5 milyon dolar olacak. Hoffmann, bu daireyi Esentepe projesini alacak şirkete hibe ederek, bu şirketin Bomonti projesini de devralmasını talep ediyor. Çünkü tek amaç Bomonti projesini ve mağdurlarını kurtarmak" diye konuştu. Esentepe'deki proje alanına Ağaoğlu tabelasını asan ve bu projeyi gerçekleştireceklerini doğrulayan Ali Ağaoğlu ise, Bomonti projesiyle ilgili görüşme ve pazarlıkların sürdüğünü açıkladı.

Eğer anlaşma gerçekleşirse burada da konut projesini hayata geçireceklerini kaydeden Ağaoğlu, böylece projede mağdur olan ev sahiplerinin de zararlarının tazminini sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Konumundan dolayı özellikle bankacıların yoğun bir ilgi gösterdiği Esentepe projesinin yatırım miktarının yüzde 70-80'i kadar kâr getirecek potansiyelde bir proje olacağını iddia eden Hoffmann İnşaat'ın yöneticisi, "Burayı alan çok kâr edecek, Bomonti ise kâr getirmese de şirketin prestij projesi olacak" dedi.

Hoffmann İnşaat'ın yüzde 85'ini tamamladığı ve 102 dairesinin satışının gerçekleştiği 160 dairelik Göktürk Palms projesinin kalan yüzde 15'lik kısmının tamamlanması için gereken 3 milyon TL'yi toplamak adına hem arazinin sahibi Saç Ailesi'ni hem de buradan daire alan 102 aileyi teknik, hukuki ve mali ekiplerle biraraya getirdiklerini ve kooperatif türünde bir örgütlenme ile bu paranın toplanması yönünde karar aldıklarını hatırlatan yetkili, "Para toplandı. Böylece inşaat tamamlanıyor. Ancak zarar tazminleri için dava açacaklar" diye konuştu.

Miami tarzı otelle The Marmara ve Ramada ilgileniyor

Hoffmann İnşaat'ın 2008 başında satışa çıkan ancak kiralama sistemi Türkiye'de tutmadığı için 1 yıl içinde sadece 30'u satılan Maslak'taki Palm Residence otel projesi için ise Kaya Ramada ve The Marmara'dan teklif geldi. Görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğü belirtilirken, 2009 yılının Ekim ayında tamamlanması planlanan ancak hafriyat aşamasında kalan projede mağdur olan 30 kişinin de devredilme yoluyla zararlarının tazmin edilmesi planlanıyor.

Devremülk sistemine alternatif olarak Miami'de uygulanmaya başlanan 'Condo Kiralama Sistemi' Maslak'ta bulunan Pabetland binasının yerine yapılması planlanan 20 katlı 'Palms' projesinde uygulanmak istenmişti.

342 adet 22 metrekareden oluşan otel odalarının her biri 149 bin dolar karşılığında satışa çıkmıştı. Mülkiyetini satın alanların proje tamamlandığında bu odaları, aidatı karşılığında kendileri kullanabilecekleri gibi, isterlerse işletmeci kuruluşa, yıllık 14 bin 900 dolar karşılığında kiraya da verebilecekleri belirtiliyordu. Böylece, yatırımcılara dolar bazında yıllık yüzde 10 getiri garantisi sağlanmış olacaktı.

Vatan


Geri Dön