27 / 04 / 2024

İFM'deki Merkez Bankası binasının maliyeti belli oldu!

İFM'deki Merkez Bankası binasının maliyeti belli oldu!

İstanbul Finans Merkezi projesinin tam ortasında bulunan 15 bin 960 metrekare büyüklükteki arazide konumlanacak Merkez Bankası binasının maliyeti 2 milyar 285 milyon Türk Lirası olarak açıklandı.



İstanbul Finans Merkezi projesinin tam ortasında bulunan 15 bin 960 metrekare büyüklükteki arazide konumlanacak Merkez Bankası (TCMB) binasının kaba inşaatının maliyeti belli oldu. 

Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; yapılan ihalenin sonucuna göre, Limak'a binanın kabuk ve çekirdeği için 2 milyar 285 milyon TL ödeme yapılacak. 

YÖNTEM DEĞİŞTİ

TCMB'nin finans merkezindeki binasının inşaatı için  TOKİ  2017 yılında “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” modeliyle iki defa ihale gerçekleştirmiş, fakat tekliflerin yeterli görülmemesi sebebiyle ihaleler iptal edilmişti. 2017 Ağustos'ta gerçekleştirilen üçüncü ihaleyi ise idare payı 180 milyon TL olacak şekilde 1 milyar 440 milyon Türk Lirası teklif veren İntaş Taahhüt Yapı Sanayi almıştı. Fakat firma inşaata başlayamadı ve projeden çekildi. Bunun ardından projenin TCMB'nin kasasından yaptırılması kararı alındı. 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile de TCMB'nin yapacağı bazı mal, hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu kapsamının dışında bırakıldı. 

 İFM deki Merkez Bankası binasının maliyeti belli oldu!

Genel müdürlük binası için 2020 Mayıs'ta TCMB “anahtar teslim” yöntemi kullanılarak bir ihale yapıldı. Davet edilen isteklilerin teklif verebildiği ihalede en düşük yapım tutarını Limak sundu. 

RAPORDA YAZIYOR

Limak ile 2 Haziran 2020' tarihinde imzalanan sözleşmenin ayrıntıları Sayıştay'ın raporunda görüldü. Buna göre TCMB, binanın kaba inşaatı için el sıkıştığı Limak'a toplam 2 milyar 285 milyon Türk Lirası ödeme gerçekleştirecek. Eğer TOKİ'nin modeliyle inşaat yapılsaydı, bankanın kasasından para harcanmayacak, gayrimenkullerin satışından da gelir kazanılacaktı. Kaba inşaatın bitirilmesinden sonra yeni bir ihale ile dış cephe ve iç tasarımın tamamlanması öngörülüyor.

İFM 2022'nin ortalarında tamamlanacak! 

İFM Ziraat Kuleleri'nde yaşam Haziran'da başlayacak!

Geri Dön