25 / 04 / 2024

Iğıdır'da arazilerini Yalancı Tabanca ile koruyorlar!

Iğıdır'da arazilerini Yalancı Tabanca ile koruyorlar!

Iğıdır'da arazilerini Yalancı Tabanca ile koruyorlar. Iğdırlı çiftçiler, piknik tüpü ile çalışan ve "yalancı tabanca" adını verdikleri cihaz sayesinde, hem ürünlerini koruyor hem de yaban hayvanlarının zarar görmesini engelliyor...



Kentte tarımla uğraşan üreticiler, özellikle hasat döneminde karga ve domuzun ürünlerine zarar vermemesi için ilginç bir yöntem geliştirdi. Piknik tüpüne yerleştirilen cihaz, yaklaşık 5 dakika arayla gaz sıkışması sonucu patlıyor. Tarım alanlarına gelen karga, domuz gibi yaban hayvanları, çıkan sesten dolayı bölgeden uzaklaşıyor.


Merkeze bağlı Oba köyünde çiftçilik yapan Alican Açkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karga ve domuzların tarlasına zarar verdiğini belirterek, çözümü piknik tüpü ile çalışan cihazda bulduğunu söyledi.


Yaban hayvanlarını korkutarak, ürünlerini koruduğunu anlatan Açkan, "Bıraktığım bu aletle yaban hayvanlarını korkutuyorum. Hayvanları öldürmek yerine bu yönteme başvurdum ve faydasını gördüm. Alete 'yalancı tabanca' ismini verdik. Bizim köyde bu cihazı iki kişi daha kullanıyor" diye konuştu.


Söz konusu cihazın zaman ayarlı olduğunu vurgulayan Açkan, şunları kaydetti:


"Ben burada çiftçilik işiyle uğraşıyorum. Her türlü sebze ve meyve üretiyorum. Özellikle kargalar ürünlerime ciddi zarar veriyordu. Hasat döneminde topladığım bütün ürünler darbe almış oluyordu. İki yıldır bir cihaz kullanıyorum. Bu cihaza tüp takılıyor ve gaz sıkışması sonucu yüksek sesle patlıyor. Çevremdeki diğer üreticiler de bu aletten faydalanıyor. Çünkü çıkardığı ses korkutucu ve yaban hayvanlarının tarlaya girmesini engelliyor."


- "Bu alet hiçbir canlıya zarar vermez"


Tarlasına kurduğu sistemin bekçilik görevi yaptığını ifade eden Açkan, gaz sıkışması sonucu cihazın çıkardığı sesin 5 kilometre mesafeden duyulduğunu söyledi.


Bu yöntem sayesinde hayvanların da zarar görmediğini anlatan Açkan, şöyle devam etti:


"Hayvanlar silah sanıp tarlaya yaklaşmıyor. Bu alet hiçbir canlıya zarar vermez. Elde patlasa bile bir zararı yok. Aletten habersiz tarlaya giren vatandaşlar bile korkup kaçıyor. Bu alet sayesinde tarlada nöbet tutmuyoruz.. Çünkü bu cihaz bekçi görevi görüyor. Yaban hayvanlarını öldürmemek için böyle bir yönteme başvurdum. Bu alet sayesinde yüzde 40 daha fazla kar ettim. Zarar görmeyen ürün pazarda daha rahat satılıyor. Dolayısıyla ürünlerimiz elimizde kalmıyor. Ürünler sağlam olunca alıcısı da fazla oluyor."


AA


Geri Dön