25 / 04 / 2024

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen: 3. Köprü'ye yıl sonunda başlarız!

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen: 3. Köprü'ye yıl sonunda başlarız!

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde tekliflerin açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı



IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi'' projesinde en önemli konunun finansman olduğunu belirterek, ''Finansmanın temini konusunda ülkemizin kredibilitesinden ve ekonomide sağlanan ivmeden büyük yarar göreceğimize ve bunun sonucunda finansmanı temin etmede büyük zorluk çekmeyeceğimize inanıyoruz'' dedi. 


İbrahim Çeçen, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde tekliflerin açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


Projenin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Çeçen, ihale sürecinin ilk ayağının bittiğini, açılan tekliflerde ortaklıklarının teklifinin en uygun teklif olarak değerlendirildiğini ifade etti. Buna karşılık ihale sürecinin devam ettiğinin altını çizen Çeçen, ''İhale onayı bitmeden 'biz bu projeyi tam olarak aldık' diyemiyoruz. Bu yasal bir süreçtir. Bu sürecin sonunu beklemek zorundayız'' diye konuştu. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da ifade ettiği gibi en önemli konunun projenin finansmanı olduğunu belirten Çeçen, şunları kaydetti: 


''Finansmanın temini konusunda ülkemizin kredibilitesinden ve ekonomide sağlanan ivmeden büyük yarar göreceğimize ve bunun sonucunda finansmanı temin etmede büyük zorluk çekmeyeceğimize inanıyoruz. Kısa zamanda finansmanı çözeceğimizi düşünüyoruz. Finansman çözülmeden biz kendi özkaynaklarımızla işe başlayacağız. 


Şartnameye göre özkaynak miktarı yüzde 25'tir. Projenin öngörülen bedeli de 2,5 milyar dolardır. Projenin maliyetinin ne olacağına göre özkaynak da değişebilir. Maliyet artmasıyla beraber özkaynak da değişebilir. Şu anda görünen rakam bunlardır. Onay süreci bittikten sonra, projeler bittikten sonra biz kendi özkaynağımızla, zamandan tasarruf etmek, daha erken bitirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.'' 


Bir soru üzerine, inşaata muhtemelen yıl sonununda başlayacaklarını belirten Çeçen, yapım süresini ne kadar aşağı çekerlerse kendi lehlerine olduğunu, bunun için çaba sarf edeceklerini söyledi. 


IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen, ''İlk Boğaziçi Köprüsü 1970'li yıllarda yapılmıştır ve o yıllarda mühendislik ve estetik açısından dünyanın en iyi köprülerinden birisidir. Diğer köprü de aynı şekilde. Bizim projemiz de bu çağın, bu yılların teknolojik ve mühendislik açısından ve estetik anlamında dünyanın en iyi köprülerinden biri olacaktır'' dedi.


AA


Geri Dön