20 / 04 / 2024

Sektör temsilcileri istikrarlı kurdan yana!

Sektör temsilcileri istikrarlı kurdan yana!

Türk iş dünyasının dolarla imtihanı devam ederken pek çok ihracatçı ve iş adamı istikrarlı kur istiyor. Sektör temsilcileri ise kurun enflasyon oranında kademeli artmasından yana...



Dövizdeki yükseliş hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı rahatsız ediyor. Herkes istikrarlı kur istiyor. Hesap yapmakta zorlanan sektör temsilcilerine göre, kurun enflasyon oranında kademeli artması en ideal olanı...

Para Dergisi'nden Rahime Baş Uçar'ın haberine göre; Türk iş dünyasının dolarla imtihanı sürüyor. Geçen yıl ağustos ayında büyük bir sıçrama yaparak 6.95’e kadar çıkan dolar, yeni yıla 5.52 seviyelerinden girmişti. Şubat ayında 5.21 seviyelerine kadar gerileyen Amerikan para birimi, martın sonunda başlayan yükselişle birlikte bugünlerde 6 TL’ye dayandı. Dolardaki iniş çıkışlar Türk iş dünyasının tüm hesaplarını altüst ediyor. Kurlardaki istikrarlı günleri özleyen iş insanları, doların 5.20-.5.50 aralığında oturmasını istiyor. İlk bakışta ihracatçılar ve turizmciler doların yükselişinden para kazanıyor gibi görünse de artan maliyetler ve giderler bu kesimin de memnun olmasını engelliyor. İthalat cephesinde ise hesaplar tutmuyor.

Sektör temsilcileri istikrarlı kurdan yana!

Ercan ATA / TOBB Mobilya Sektörü Meclis Başkanı

Fiyatları sabit tutmakta zorlanıyoruz

Mobilya sektöründe girdilerin kontrol alınması için çalışmalarımız var. Yapılacak yapısal dönüşümle girdiler yerlileştirilebilir ve yerlilik oranı artırılabilirse dövizdeki yükselişten olumsuz etkilenmemiz sınırlı kalır. İki hafta önce Orman Genel Müdürü’nün de katılımıyla toplantı yaptık. Hammadde olarak kullandığımız yerli orman ürünlerine zam yapılmaması kararı alındı. Ayrıca ormanlarımızın verimliliğinin artırılması ve ek eleman istihdamıyla ilgili altyapı hazırlıkları sürüyor. Bunun yanı sıra Petkim yetkilileriyle görüştük. Hammadde olarak kullanılan poliüretanın yerli üretiminin yapılması bu alandaki ithalat bağımlılığımızı da azaltacaktır. Elbette dövizdeki artış piyasayı sıkıntıya sokuyor. Fiyatı sabit tutmakta zorlanıyoruz.

 Sektör temsilcileri istikrarlı kurdan yana!

Adnan YEŞİLTAŞ / Marmara Emlak Müşavirleri Derneği (MARAMDER) Başkanı

Ani iniş çıkışlar olmamalı

Geçen yıl ekim ayında yapılan düzenlemeyle döviz üzerinden gayrimenkul kiralaması yasaklandı. Buna karşın döviz arttığında emlak piyasasında alım satım duruyor. Zira dövizle birlikte faizlerin de artması işlerin önüne set çekiyor. Son zamanlarda kiralık ve satılık afişlerinin görülmediği bölgelerde bile afişleri görür olduk. Eskiden Yeşilköy'deki ve Boğaz manzaralı evler el altından verilirdi. Şimdi satılık ve kiralık afişleriyle karşı karşıyayız. Piyasa bozulduğu gibi iyileşecektir. Bu beklenti içindeyken bir de dövizdeki ani iniş çıkışlar işlere tuz biber ekiyor. Bu nedenle istikrarlı günlere kavuşmayı ümit ediyoruz.


Geri Dön