29 / 03 / 2024

İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi her taşınmaz için farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Vergide bazı muafiyetler bulunuyor. Peki, iki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?



İki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Emlak Vergisi hükümlerine göre Türkiye'de bulunan her taşınma için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. 


Senede iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Emlak vergisi uygulamasında büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi ödemelerinde bazı muafiyetler bulunuyor. Bu muafiyetler arasında, 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler muafiyetten faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet dışında oluyor.


Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor. 


Başka bir geliri olmayan , özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. Peki, iki dairesi olan emekli emlak vergisi öder mi?


Emeklilerin yalnızca bir konutlarının olması halinde emlak vergisi ödemiyor. İki konutu bulunan emekliler iki konut içinde ayrı ayrı emlak vergisi ödemesi gerekiyor. 


Ev hanımları emlak vergisinden sorumlu mudur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön