25 / 04 / 2024

Arabası olan emekli emlak vergisi öder mi?

Arabası olan emekli emlak vergisi öder mi?

Tek evi olan emekliler emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Peki, arabası olan emekli emlak vergisi öder mi? Araba sahibi olmak muafiyet durumunu engeller mi?



Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Senede iki taksitte ödenebilen vergide ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor.

Emlak vergisinde tek evi olanlar için vergi muafiyet uygulaması da bulunuyor. Muafiyet için bir dilekçe ve gerekli diğer evraklarla belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Müracaat için bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Muaf olabileceğini düşünen, şartları taşıyan herkes istediği zaman dilekçesini vererek muafiyetlik hakkını kazanabiliyor.

 Arabası olan emekli emlak vergisi öder mi?

Ancak muaf olduğundan habersiz bir şekilde emlak vergisi ödemesine devam eden kimseler geriye dönük 5 yıl için vergi iadesi alabiliyor. Örneğin muafiyetlik 8 sene önce olunmuşsa ancak ödemeye devam edilmişse yine geriye dönük 8 sene için değil, 5 sene için iade yapılıyor.

Bu sene emekli olan vatandaşların emlak vergisi muafiyeti 2023'te başlıyor. Yıl içinde emekli olanlar, takip eden yılın başından itibaren bir dilekçe vererek emlak vergisi muafiyet uygulamasından yararlanabiliyor. 


Geri Dön