20 / 04 / 2024

İki evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

İki evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Vergi ödemelerinden muafiyet koşullarını taşıyan kimseler muaf oluyor. Peki, iki evi olan emekli emlak vergisi öder mi?



İki evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Vergi ödemelerinden muafiyet koşullarını taşıyan kimseler muaf oluyor.


Emlak vergisinden muaf olmak için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması gerekiyor. Bu koşula sahip geliri olmayan ev hanımları, işsizler, engelliler, emekliler ve gaziler vergiden muaf olabiliyor.


Görüldüğü üzere emekliler de emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki, iki evi olan emekli emlak vergisi öder mi?


Bir emeklinin tek başına iki eve sahip olması halinde vergi ödemelerinden muaf olamıyor. Her ikisi de emekli ve başka gelirleri olmayan karı-kocanın ayrı ayrı birer eve sahip olma durumlarının değerlemesi de farklı yapılıyor.


Emekli eşlerin bir evde oturması, diğer evin yazlık olarak kullanılması durumunda;"yazlık" olan gayrimenkul için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.


Eğer, karı-koca evlerden birini kiraya verip, diğerinde oturuyorsa, kiraya verilen ev için emlak vergisi ödeniyor. Buna karşın oturulan ev için emlak vergisi ödenmiyor. 


Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti ile ilgili bir diğer husus ise, evlerden birinde oturulup; ikinci evde diğer aile üyelerinin yaşaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda da her iki ev emlak vergisinden muaf tutuluyor.



Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön