25 / 04 / 2024

Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Daire, işyeri, arsa ve araziler için her sene belediyeye emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor. Peki, değeri 200 bin TL olan bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?



Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Daire, işyeri, arsa ve araziler için her sene belediyeye emlak vergisi ödeniyor. Farklı ilde yer alan gayrimenkuller için ödemeler PTT havalesi ile ya da e-belediye sistemi ile ödenebiliyor.


Bir dairenin emlak vergisi, dairenin büyüklüğüne göre değil, kayıtlı değerlerine göre hesaplanıyor. Komisyonlarca belirlenen değerler üzerinden vergi oranının hesaplanması ile ödenecek vergi bulunabiliyor.


Daire emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi :  Binde 2 

Normal Yörelerde      :  Binde 1


Yukarıda da görüldüğü üzere büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak ödeniyor. Peki, değeri 200 bin TL olan bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?


Değeri 200 bin TL olan normal yörede yer alan bir daire için ödenecek emlak vergisi 200 TL oluyor. Değeri 200 bin TL olan büyükşehirde yer alan bir daire için ödenecek emlak vergisi 400 TL oluyor. 


Verginin yarısı ilk taksit dönemi içerisinde ödeniyor. Vergi borcunu hala ödememiş olan kimselerin 1 Haziran'a kadar ödeme yapmaları gerekiyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön