19 / 04 / 2024

İkinci eşin mirası çocuklara kalır mı?

İkinci eşin mirası çocuklara kalır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yakınım olan dört kardeşin babaları vefat etmişti, anneleri yeniden evlendi, ikinci kocasından çocuğu olmadı. İkinci eşin adına kayıtlı evi var. Bunun vefatı halinde, yakınım olan dört kardeşin bu ev üzerinde miras payı olacak mı?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Yakınım olan dört kardeşin babaları bir süre önce vefat etmişti, anneleri yeniden evlendi ve yeniden evlenen annelerinin ikinci kocasından çocuğu olmadı. İkinci eşin adına kayıtlı evi var. Bunun vefatı halinde, yakınım olan dört kardeşin bu ev üzerinde miras payı olacak mı?' sorusunu yanıtladı.

Yakınım olan dört kardeşin babaları bir süre önce vefat etmişti, anneleri yeniden evlendi ve yeniden evlenen annelerinin ikinci kocasından çocuğu olmadı. İkinci eşin adına kayıtlı evi var. Bunun vefatı halinde, yakınım olan dört kardeşin bu ev üzerinde miras payı olacak mı? l O.E.

İkinci eşin mirası çocuklara kalır mı?

***

İkinci eşin vefatı halinde yasal mirasçılarının kimler olacağına bakıldığında, bu dört kardeşin mirasçı olup olamayacağı açıklık kazanacaktır. İkinci eşin vefatı halinde anneleri hayatta ise ikinci eşin mirasçıları eş (yani okuyucumun sorduğu dört kardeşin anneleri) ve ölenin yeğenleridir. Anneleri mirastan yarı hisse alacağı için bahse konu evin de yarısının maliki olacaktır. Bir gün annenin de vefatı halinde anneye isabet eden bu pay, dört kardeşe intikal edecektir. Bu bir ihtimal.

***

İkinci ihtimal: Babanın vefatında, anne hayatta değilse veya boşanmış olurlarsa, anneye miras payı düşmeyecektir. Bu dört kardeş de ikinci eşin mirasçıları arasında bulunmayacaktır. Bu durumda da mirastan ve dolayısı ile bahse konu evden pay alamayacaklardır. Elbette geleceğin insanlara ne sürpriz hazırladığını bilmiyoruz. İleride durumlarda farklılık görülmez mi?

Mesela annenin ve ikinci eşin yaşlarını ve sağlık durumlarını bilmiyorum, kabul edelim ki bunların çocuğu oldu. Bu halde hisse hesapları değişecektir ama hangi ihtimale göre hesap yapalım? Kaç ihtimal karşımızda duruyor? İşte bugünden bunların hepsini değerlendirmek mümkün değil. Ben en olası iki ihtimali değerlendirdim.


Geri Dön