29 / 03 / 2024

Kardeşe miras kalır mı?

Kardeşe miras kalır mı?

Miras, bir kimsenin vefatından sonra sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malların tümüne deniyor. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kardeşten kardeşe miras kalır mı? Kardeşe miras nasıl kalır?



Kardeşe miras kalır mı?

Miras, bir kimsenin vefatından sonra sahip olduğu taşınır ve taşınmaz malların tümüne deniyor. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına intikal ediyor. 


Yasal mirasçılar arasında, mirasçılık sırası bulunuyor. Bu sıra, hayatta olan kimselere göre şekilleniyor. Örneğin vefat eden kimsenin gerisinde çocuklar ve eş kalmışsa; eşin payı 1/4 'tür. Çocuklar da kalan hisseye eşit olarak mirasçı oluyor. Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alıyor. Peki, kardeşten kardeşe miras kalır mı?


Ancak; Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir. Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alıyor. 


Eğer anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı oluyor ve bu durumda eşin payı 3/4'tür. Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alıyor. Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalıyor.


Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alıyor. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalıyor.


Yasal mirasçılar Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor;


Mirasçılar:

A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba

MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


III. Büyük ana ve büyük baba

MADDE 497.- Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçer.


IV. Evlilik dışı hısımlar

MADDE 498.- Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.


B. Sağ kalan eş

MADDE 499.- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:

1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


C. Evlâtlık

MADDE 500.- Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder.


Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.


D. Devlet

MADDE 501.- Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.


Borç miras kalır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön