18 / 04 / 2024

İKSV Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı

İKSV Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı

İKSV, Beyoğlu' ndaki Luvr Apartmanı'ndan Şişhane'deki Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı



İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 14 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Beyoğlu'ndaki Luvr Apartmanı'ndan Şişhane'deki Deniz Palas Apartmanı'na taşınmaya başladı. Resmi açılış tarihi henüz kesinleşmeyen, ama ocak ayı içinde açılması  planlanan 4.200 metrekare büyüklüğündeki yedi katlı Deniz Palas Apartmanı'nda vakıf ofislerinin yanı sıra, binayı sanatseverler için bir buluşma merkezi haline getirecek farklı mekânlar da yer alıyor. Binanın giriş katında, Aliye Berger, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Devrim Erbil ve Tan Oral gibi sanatçılann yapıtlarının ürün uygulamaları, Türk tasarımcılarının önde gelen isimlerinin hazırladığı özel koleksiyonların yer alacağı İKSV Tasarım dükkânı ve 'Peralı' cafe bulunuyor.

Deniz Palas'in giriş ve birinci katında ise müzik, tiyatro ve çocuk etkinliklerine de ev sahipliği yapacak olan bir salon, en üst katı ile terasında da Haliç'e bakan bir restoran yer alıyor. Binanın beşinci katında Leyla Gencer'in Milano'daki evinden getirilen özel eşyalarının sergileneceği Leyla Gencer Müzesi bulunuyor.

Tüm bu özel mekânlarla birlikte küratörlüğünü Fulya Erdemci'nin üstlendiği ve aralarında Hüseyin B. Alptekin, Özdemir Altan, Ayşe Erkmen, İnci Eviner, Mehmet Güleryüz, Kornet ve Sarkis'in de olduğu 22 sanatçının yapıtları binayı çevreleyecek.

Galata'da, Haliç'e hâkim konumuyla Tarlabaşı ve Şişhane ayrımında yer alan Deniz Palas, 20. yy'ın başlarında mimar Yorgo Kulutros tarafından, Art Nouveau stilinde inşa edildi. İKSV tarafından 2004'te satın alındı, 2005'te 9. Uluslararası İstanbul Bienali mekânlarından biri olarak sanatseverlerle buluştuktan sonra, 2006'da restorasyon çalışmalarına başlandı. Doğan Tekeli'nin danışmanlığında gerçekleştirilen yenileme çalışmaları Saruhan Erim'in önderliğinde yapıldı. Deniz Palas'ın restorasyon maliyeti ise yaklaşık 14 milyon dolar.
Cumhuriyet


Geri Dön