19 / 04 / 2024

İlham Aliyev'den Türk inşaat şirketlerine ilişkin açıklama!

İlham Aliyev'den Türk inşaat şirketlerine ilişkin açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kardeş şehri olarak nitelendirilen Azerbaycan Şuşa'ya gitti. Burada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. İlham Aliyev Türk inşaat şirketlerine ilişkin açıklama yaptı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kardeş şehri olarak nitelendirilen Azerbaycan Şuşa'ya gitti. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Azerbaycan Şuşa'da bir takım programa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otobüs seyahati esnasında dikkat çeken bir diyalog gelişti, o diyalogda şunlar söylendi:

İlham Aliyev den Türk inşaat şirketlerine ilişkin açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müteahhit olarak Azeri kardeşlerimiz mi yapıyor?

Cumhurbaşkanı Aliyev: Yok bunları beraber, Kolin ve Cengiz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aaa burda onlar var mı?

Cumhurbaşkanı Aliyev: Onlar her yerde var

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cengiz demin beni aradı şantiyedeyim dedi.

ÇOK SAYIDA SÖZLEŞME İMZALANDI

Zafer Yolu'nun yarısını, Kelbecer yolunun altyapısını Türk şirketler yapıyor. Ayrıca Zafer Yolu'nun paralelinde bulunan 102 kilometre uzunluktaki otoyolun yapımını da Türk ve Azerbaycanlı firmalar üstlendi.

Türk inşaat, madencilik ve enerji şirketleri savaştan sonra bu bölgelerin yeniden inşası için önemli sözleşmelere imza attı.

İlham Aliyev den Türk inşaat şirketlerine ilişkin açıklama!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Aralık 2020'de gerçekleştirdiği bir konuşmasında, Türk şirketleriyle yeniden yapılandırma sözleşmeleri imzalandığına dikkat çekerek, “Bu çok doğal çünkü Türkiye kardeş ülkedir” dedi.

Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov da Şubat ayında Ankara'ya yaptığı ziyareti esnasında katılım gösterdiği Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'nda, “Türk şirketlerine Azerbaycan'ın savaşta geri aldığı bir başka bölge olan Şuşa ve Kelbecer'e yeni bir yol inşa etmek de dahil olmak üzere, çok sayıda altyapı projesi verdiklerini” diye konuştu.

Fuzuli'de yapılacak olan yeni havalimanının inşatına da Türk şirketlerinin dahil edilebileceğine vurgu yapan Asadov, “Genel olarak Türk kardeşlerimizi restorasyon projelerinde görmekten çok memnunuz” demişti.

Forumda Azerbaycan ve Türk firmaları arasında 11 farklı anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmalar arasındaki en büyüğü, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı ile Cengiz Holding'in iştiraki Eti Bakır A.Ş. arasında imzaların atıldığı işbirliği anlaşması oldu. 

Ayrıca Cengiz Holding ve Kalyon Grup'un ortak şirketi olan Artvin Maden'e de Elbeidaş ve Ağdüzdağ'da faaliyette bulunabilmeleri amacıyla ruhsat verildi. Bu görüşmenin ardından ise Aliyev, Gashgacai Madeni'nin arama ve işletme ruhsatını 30 seneliğine Eti Bakır'a veren bir kararnameye imza attı.

Azerbaycan Zengilan'da yeni havalimanının temeli atıldı!

Horadiz ve Ermenistan arasındaki demiryolu inşaatı 2.5 yılda tamamlanacak!


Geri Dön