23 / 04 / 2024

Rus hükümeti, Türk inşaat şirketlerine yönelik tasarı hazırladı!

Rus hükümeti, Türk inşaat şirketlerine yönelik tasarı hazırladı!

Adı açıklanmayan resmi bir Rus yetkilisine dayandırılan bilgiye göre Türk inşaat şirketleri ancak Ruslarla ortak şirket kurup, bu şirkette en fazla yüzde 25 hissedar olarak faaliyetlerini yürütebilecekler.



Rus hükümeti, bazı Türk şirketlerinin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yönelik tasarı yayınladı.


Rus hükümetinin resmi sitesinde yayınlanan tasarıya göre, başta sebze ve meyve ithalatına yönelik ambargolar olmak üzere bazı sektörlerde Türk şirketlerinin ticaretlerine devam edebilmelerini sağlayacak  kurallar belirlenecek.


Türkiye’den ithal edilen ürünlere yönelik uygulanan ambargonun ülkede hali hazırda yüksek seyreden enflasyon oranlarına yukarı yönlü baskı oluşturması nedeniyle alınan bu karar, Türk vatandaşı olan veya Türk vatandaşları tarafından kontrol edilen şirketlerin ve bazı Türk ürünlerinin Rus hükümetinin yürürlüğe koyduğu yaptırımlara dahil edilmemesine imkan tanıyacak.


Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da, Sberbank ve bazı şirketlerin Türkiye’ye yönelik yaptırımların kapsamı dışında tutulması talebiyle başvuruda bulunduklarını açıkladı.


Kararın yürürlüğe girmesi durumunda, yaptırım nedeniyle ülkeye sokulmayan ürünlerin yeri ekonomik açıdan doldurulamaz ise bu ürünlere yönelik ambargo esnetilebilecek.


Rus Kommersant gazetesinde yer alan habere göre ise  Rus yetkililer, 2018 Dünya Kupası’na hazırlık kapsamındaki bazı inşaat projelerinin tehlikeye girmemesi amacıyla, bazı Türk firmalarının çalışanlarına esneklik sağlayabilecek.


Adı açıklanmayan resmi bir Rus yetkilisine dayandırılan bilgiye göre ise söz konusu Türk inşaat şirketleri ancak Ruslarla ortak şirket kurup, bu şirkette en fazla yüzde 25 hissedar olarak faaliyetlerini yürütebilecekler.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


VLADİMİR Putin'in lideri olduğu Rusya, Türk iş dünyasına yönelik yaptırımların gevşetilmesi için harekete geçti. Özellikle sebze ve meyvede yasağın yarattığı enflasyonist baskı ve inşaat sektöründeki sıkıntılar yüzünden, "yeniden düzenleme" çalışmaları başladı. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Türk şirketlerinin bazı şartlarda yaptırımlardan muaf tutulması için gerekli kuralların ve istisnaların belirlenmesi için kararname tasarısı hazırladı. 


KOMİSYON İNCELEYECEK 

Resmi olarak Rusya devletinin ilgisi tasarılarını içeren internet sitesinde yayımlanan yasa tasarısı, sahipleri Türk olan veya Türkler tarafından kontrol edilen şirketlerin, aynca bazı Türk mallarının Rusya hükümetinin belirlediği yaptırımlara dahil edilmemesine imkan verebilecek kuralların belirlenmesini öngörüyor. Bu konuda, hükümetin oluşturduğu komisyonda talepler inceleyecek.Tasanya göre, Türk mallarının ithalatına hükümete bağlı ekonomik kalkınma komisyonu, hizmet kontratları konusunda ise Ekonomik Kalkınma Bakanlığı komisyonu karar verecek. Bu arada Rusya hükümeti sözcüsü Natalia Timakova, Türkiye'ye karşı yaptırımlarda değişikliğe yönelik planlan olmadığım açıkladı. 


Türk inşaatçılara 'şartlı' kolaylık 

RUSYA hükümetinin, 2018 FIFA Dünya Kupası için gerekli spor tesislerinin inşaatının zamanında tamamlanmaması riski yüzünden ülkede çalışan Türk inşaat şirketlerine uygulanan yaptırımları hafifletmeye hazır olduğu bildirildi. Kommersant Gazetesi bir federal devlet adamının açıklamalarına dayanarak yaptığı haberde, büyük inşaat şirketlerinin Rus partnerlerle ortak işletme kurmaları halinde Rusya'da kalabilecekleri belirtildi. Bu şartlarda Rus ortağın hissesinin yüzde 75'den az olmaması gerek. Bir başka kaynak ise 30 Kasım 2015'den sonra ticari ve devlet kontratları imzalamak isteyen şirketlerin bu tür ortak şirketler kurmak zorunda kalacaklarını kaydetti. 


Sözcü



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


RUSYA Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Türk şirketlerinin bazı şartlarda yaptırımlardan muaf tutulması için gerekli kuralların ve istisnaların belirlenmesi için kararname tasarısı hazırladı. Tasarı, sahipleri Türkiye vatandaşı olan veya Türkiye vatandaşları tarafından kontrol edilen şirketler ile bazı Türk mallarının yaptırımlara dahil edilmemesine imkan verecek kuralların belirlenmesini öngörüyor. Buna göre, Türk inşaat şirketlerinin en az yüzde 75'i Rus partnerlerde olmak kaydıyla "ortak şirket" kurmaları halinde, bu projelerde çalışmalarına izin verilmeleri planlanıyor. 


BirGün



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bir savaş uçağının düşürülmesi sonrasında Türk şirketlerine yaptırım uygulayan Rusya’da, bazı şirketlerin yaptırım kararlarından muaf tutulması için kararname tasarısı hazırlandı.


Kararların hayata geçmesi halinde, yaptırım nedeniyle ülkeye sokulmayan ürünlerin yeri ekonomik açıdan doldurulamaz ise bu ürünlere yönelik ambargo esnetilebilecek.


Tasarının, Türkiye’den ithal edilen ürünlere yönelik ambargonun ülkede hali hazırda yüksek seyreden enflasyon oranlarına yukarı yönlü baskı oluşturması nedeniyle hazırlandığı belirtiliyor.


Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı da, Sberbank ve bazı şirketlerin, yaptırımların kapsamı dışında tutulma talebiyle başvuruda bulunduklarını açıkladı. Vedomosti gazetesine konuşan bir hükümet yetkilisi de, bazı büyük perakende zincirleri ve bazı inşaat şirketlerinin yaptırımlara istisna getirilmesi için kendilerine başvurduğunu doğruladı.


Rus Kommersant gazetesinde yer alan bir habere göre ise Rus yetkililer, 2018 Dünya Kupası’na hazırlık kapsamındaki bazı inşaat projelerinin tehlikeye girmemesi için bazı Türk firmalarının çalışanlarına esneklik sağlayabilecek.


Adı açıklanmayan bir Rus yetkilisine dayandırılan bilgiye göre de, söz konusu Türk inşaat şirketleri ancak Ruslarla ortak şirket kurup, şirkette en fazla yüzde 25 hissedar olarak faaliyetlerini yürütebilecekler.


Pegasus uçuşları yeniden başladı


Pegasus, Rusya’nın uçuş ekiplerinden vize talep etmesi, ancak yapılan vize başvurularına cevap verilmemesi gerekçesiyle 4 Ocak’tan itibaren 13 Ocak’a kadar iptal ettiği Rusya seferlerini, vize sorununun halledilmesinin ardından dün yeniden başlattı.


Daha önce yapılamayan Rusya seferlerine ait bileti bulunan kişilerin iade ve rezervasyon değişikliği işlemleri, çağrı merkezi üzerinden ücretsiz gerçekleştirilebiliyor.


Cumhuriyet



Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya, Türkiye'de iş dünyasına uyguladığı yaptırımları gevşetmek için harekete geçti.  Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Türk şirketlerinin bazı şartlarda yaptırımlardan muaf tutulması için gerekli kuralların ve istisnaların belirlenmesi için kararname tasarısı hazırladı. 


BBC Türkçe'den Suat Taşpınar'ın haberine göre; "Yeniden düzenleme" kararında sebze ve meyve ithalindeki yasağın yarattığı enflasyonist baskı ile inşaat sektöründeki sıkıntıların etkili olduğu belirtiliyor. 


Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın hazırladığı tasan, sahipleri Türkiye vatandaşı olan veya Türkiye vatandaşları tarafından kontrol edilen şirketler ile bazı Türk mallarının yaptırımlara dahil edilmemesine imkan verecek kuralların belirlenmesini öngörüyor. Bu konuda talepleri, hükümetin oluşturduğu komisyonlar inceleyecek. Eğer Rus şirketleri yaptırımlardan etkilenen alanlarda Türk şirketlerin ya da mallarının yerini dolduramazsa ya da bu çok daha pahalıya mal olursa veya bu durum tüketicilerin giderlerinde artışa neden olursa istisna getirilecek. İlk akla gelen, sebze meyve yasağında gevşeme olması. 


"YAPTIRIMLARDAN BAZI ŞİRKETLER MUAF OLMAK İSTİYOR" 

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Sberbank ve diğer bazı şirketlerin, Türkiye'ye karşı uygulanan yaptırımlardan muaf tutulmaları talebiyle başvuruda bulunduklarını bildirdi. Vedomosti gazetesine konuşan bir hükümet yetkilisi de, bazı büyük perakende zincirleri ve bazı inşaat şirketlerinin yaptırımlara istisna getirilmesi için kendilerine başvurduğunu doğruladı. Ancak bu kararların ardınan özellikle sebze-meyve fiyatlarının hızla arttığı haberleri medyaya yansıdı. Ayrıca pek çok perakende zincirinin, Türk mallarını ikame edecek ürün bulmakta zorlandıkları vurgulandı. Rusya'nın ekonomik kriz günlerinde yüzde 13'ün üstüne çıkan tüketici enflasyonunda Türkiye'ye yaptırımlarının rolü de tartışma konusu oldu. 


TÜRK AKIMINA YEŞİL IŞIK YAKMIŞLARDI 

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, önceki gün katıldığı bir televizyon programında "Avrupalı ve Türk partnerlerimiz nihai olarak projeye ilgi gösterirlerse biz bu projeyi gerçekleştirmeye hazırız" ifadelerini kullanmıştı. 


TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜ İÇİN 'BEYAZ LİSTE' 

Öte yandan, Rusya gümrüklerinde Türk mallarına uygulanan "tam , denetim"in fiilen ambargo durumu yaratması ve bunun özellikle Rus tekstil üreticilerini zor duruma düşürmesi üzerine Moskova geri adım atıyor. Rusya Sanayi Bakanlığı'nın, Türk tekstil şirketlerini kapsayan bir "beyaz liste" hazırladığı bildirildi. İzvestiya gazetesinin haberine göre bu kararla, Rusya'daki tekstil üreticilerinin Türkiye'den satın aldıkları kumaş ya da üretimde kullanılan diğer tekstil aksesuarlarının Rusya gümrüklerinden girişinin hızlandırılması amaçlanıyor. 


Hazırlanması planlanan liste, Türk hazır giyim ürünlerini kapsamayacak. Bu durumda Rus üreticilerin acil ihtiyaç duydukları "hammadde" ürünlerin dışında kalanlar yine "tam kontrol" uygulaması kapsamında gümrüklerden sıkı kontrol ve denetimlerle geçebilecek. Türk ürünlerine uygulanan yaptırımlar ve gümrüklerdeki "tam kontrol" zorlukları sonrası, Rusya'da otomotivden tekstile kadar pek çok sektörde yerli üretimin Türkiye'den gelecek yedek parça ya da ara mamullere bağlı olduğu anlaşılmış, Rus üreticilerden pek çok şikayet medyaya yansımıştı.


İnşaat şirketleri de sırada 

Bu arada Kommersant gazetesi, bu yasa tasarısının yanı sıra, Rusya'da çalışan Türk inşaat şirketlerine uygulanan yaptırımların hafifletilmesi için de hükümetin hazırlık yaptığını duyurdu. Buna neden olarak, "2018 Dünya Kupası projelerinin bazılarının zamanından yetiştirilememesi ihtimalinin yüksek olması" gösteriliyor. Buna göre, Türk inşaat şirketlerinin en az yüzde 75'i Rus partnerlerde olmak kaydıyla "ortak şirket" kurmaları halinde, bu projelerde çalışmalarına izin verilmeleri planlanıyor. Rusya, yaptırımlar kapsamında Türkiye'den ağırlıklı olarak yaş sebze ve meyve ithalatına yasak getirmiş, ayrıca Türk şirketlerinin Rusya'da inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet göstermelerini yasaklamıştı. 


Taraf


Geri Dön