20 / 04 / 2024

İlhan Bayram: 8 ayrı yerde HES inşaatı başlatacağız!

İlhan Bayram: 8 ayrı yerde HES inşaatı başlatacağız!

Kurum olarak elektrik harcamalarının aylık 4 milyon TL’yi bulduğunu belirten İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, işlettikleri baraj ve isale hatlarından maksimum fayda sağlamak için hidroelektrik santrali kurma çalışmaları planladıklarını söyledi.



Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, Kandıra Namazgah Barajı’ndan elektrik üretmek için 1,70 Megawatt kurulu gücünde Hidroelektrik Santrali kurma çalışmalarına başladı. Kurum, bu kapsamda santralden enerji üretimi için 2 adet 839 KW kapasiteli hidroelektrik türbin ile mekanik ekipmanların ihalesine çıktı.




AYLIK 4 MİLYON TL’YE VARAN ELEKTRİK HARCAMASI


İSU, il genelinde 18 adet atıksu,13 adet içmesuyu arıtma tesisi ile onlarca kanalizasyon, yağmursuyu ve içmesuyu terfi merkezi işletiyor. Bu tesisler için aylık 4 milyon TL’ye varan elektrik harcaması yapan İSU Genel Müdürlüğü, su üretim hatlarındaki artık basınçtan ve barajlardan elektrik üretmek için çalışmalara başladı.




YUVACIK’TAN SONRA NAMAZGAH BARAJI’NDA SANTRAL


Yuvacık Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin girişine hidroelektrik santral kurulmasının ardından İSU Genel Müdürlüğü’ de Kandıra Namazgah Barajı’nda enerji üretmek için hidroelektrik santral kurma çalışmalarına başladı. Kurumun kendi imkanları ile inşa ederek bölgenin içmesuyu ihtiyacını karşılayan ve yıllık 50 milyon m3 su verimliliği olan Namazgah Barajı’nın mansabında kurulacak Namazgah Hidroelektrik Santrali için 2 adet 839 KW kapasiteli hidroelektrik türbin kurulacak. İçmesuyu temini için gereken su ihtiyacının fazlası santralde konumlandırılacak hidroelektrik türbin vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek.


HİDROELEKTRİK SANTRALİ 1.70 MEGAWATT GÜCÜNDE


Bu sayede en temiz enerji üretim yöntemi ile hem ilimizin hem de ülkemize fayda sağlayacak olan Namazgah Hidroelektrik Santrali’nin kurulu gücü 1,70 Megawatt olacak. Namazgah Hidroelektrik Santrali’nde kurulacak türbin ve mekanik ekipmanların alımı için 7 Ocak’ta ihaleye çıkılacak. Santralin tamamlanması ile birlikte yılda 2.44 GWh enerji üretilecek. Yıllık 1200 konutun elektrik ihtiyacı karşılayacak şekilde elde edilecek olan elektrik, bölgedeki terfi merkezlerinin elektrik ihtiyacının bir kısmında kullanılacak.




BAYRAM: 8 AYRI YERDE HİDROELEKTRİK SANTRALİ KURACAĞIZ


Kurum olarak elektrik harcamalarının aylık 4 milyon TL’yi bulduğunu belirten İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, işlettikleri baraj ve isale hatlarından maksimum fayda sağlamak için hidroelektrik santrali kurma çalışmaları planladıklarını söyledi. Kandıra Namazgah Barajı, Başiskele Soğukpınar isale hattı üzerinde 4, Kartepe Avluburun, Darıca ve Kandıra isale hatları üzerinde olmak üzere 8 ayrı yerde hidroelelektrik santralleri kuracaklarını anlatan Genel Müdür İlhan Bayram, “Enerji, bizim için çok önemli bir konu. Kurumumuzun elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak için baraj ve isale hatlarından yararlanmak istiyoruz. Bunun için çalışmalara başladık. İlk olarak Namazgah Barajı mansabında 1.70 Megawatt kurulu gücünde elektrik üreteceğiz. Buradan elde edilen enerjiyi de işlettiğimiz tesislerin elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayacağız. Belirlediğimiz program çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni hidroelektrik santrallerini kurma çalışmaları yapacağız” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön