19 / 03 / 2024

İlk evini alana BES'ten çıkış izni!

İlk evini alana BES'ten çıkış izni!

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) Avustralya modeli üzerinde duruluyor. Bu modelde ölüm ve ciddi hastalıklar dışında sistem çıkış yasak. Ancak ilk kez ev sahibi olacaklar BES’ten çıkıp birikimini de evin peşinatı olarak kullanabilecek...



Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) reform çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar henüz ham aşamada. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nda açıkladığı reform çalışmalarını yürüten danışman ekibi aynı zamanda Türkiye Sigorta Birliği’nden de destek alıyor. 

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; sistemde son olarak Avustralya modeli üzerinde duruluyor. Avustralya modeli ile emekli olana kadar sistemden çıkış yasak. Yani eğer üzerinde çalışılan model kabul edilirse şimdiye kadar çalışanların otomatik olarak sisteme kaydedildiği Otomatik Katılım da denilen Otomatik BES çalışanların emekliliğine kadar devam edecek. Bu süre bazında çalışan sistemden çıkamayacak. 

İSTİSNA İLK EV SAHİBİ OLMA

Tabi iki ölüm gibi mücbir sebepler bu süreci bitirecek. Sistemden çıkış için diğer bir neden de Avustralya’da olduğu gibi çalışanın ilk ev sahibi olunması. BES ile yapılan birikimler ev sahibi olunduğunda bozulabilecek. Üstelik yüzde 25’lik devlet katkısı da ev için ödenecek. Evin peşinatının yüzde 25’i devlet tarafından sağlanmış olacak. Konu ile ilgili Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile çalışmalar yapılması planlanıyor. TOKİ’nin çalışanlara özel konut üretip sistemden çıkılması halinde yüzde 25 devlet katkısı ile birlikte birikimin önce peşinata kullanılıp ardından çalışanların evinin bitirilerek geri kalan tutarın taksitler halinde ödenmesi planlanıyor.


Geri Dön