18 / 04 / 2024

İlk kez ev alacaklara devlet desteği!

İlk kez ev alacaklara devlet desteği!

Konut hesabı uygulaması vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Peki, konut alana devlet desteği koşulları neler? İşte konut hesabıyla ilgili merak edilenler...



Konut sahibi olmak isteyenlere devletten konut hesabıyla destek veriliyor. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut hesabı açıp birikimleri için 29 bin TL devlet desteği alabiliyor. 

Konut hesabı uygulaması vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Peki, konut alana devlet desteği koşulları neler? İşte konut hesabıyla ilgili merak edilenler...

Konut alacaklara ve evleneceklere destek amacıyla başlatılan konut hesabında, evlilik hazırlığı yapan ve ev sahibi olmak isteyen yeni evli çiftlere devlet tarafından hibe veriliyor.

Konut hesabıyla, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını sağlanıyor. Gerekli koşulların sağlanmasıyla birlikte devlet katkısının da birikime eklendiği bir tasarrufa teşvik çalışması yürütülüyor. 

Konut hesabı kapsamında, ilk ve tek konut satın alımları destekleniyor. Devletin, konut hesabıyla birikim yapanlara sağladı destek 29 bin TL'ye ulaştı. Konut hesabıyla vatandaşlara borçlanarak değil, birikim yaparak ev sahibi olma imkanı sunuluyor. 

Konut hesabı açılan bankalar!

- Ziraat Bankası
- Halkbank
- İş Bankası
- Vakıfbank
- Denizbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Şekerbank
- Finansbank
- Kuveyt Türk

EV ALANA HİBE

Konut hesabı uygulamasında hibe miktarı artırıldı. 5 yıl birikim yapan, ilk evini aldığında 30 bin TL destek alabilecek. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 TL biriktirildiğinde, konut alımında 30 bin 333 TL katkı verilecek. 

Konut hesabına aylık ödemede alt sınır 475,82, üst sınır 4 bin 758 TL'ye çıkacak. Hesaba açılışta bir defada yatırılabilecek azami tutar da 57 bin 96 TL'ye ulaşacak. Devlet katkısı tavanı ise 24 bin 746 TL'den 30 bin 333 TL'ye yükselecek. 5 yıl veya daha uzun sürede 121 bin 334 TL biriktirene, ev aldığında 30 bin 333 lira destek sağlanacak. 

DEVLET KATKISI NASIL HESAPLANIR?

Devlet katkısı hesaplamasında konut edinim tarihindeki birikim göz önünde bulunduruluyor. Devlet Katkısı katılımcının konut hesabına yaptığı düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanıyor. Ziraat Bankası'nın açıkladığı verilere göre, devlet katkısı düzenli ödeme süresi şu şekilde:

36 ila 47 ay olanlar için, hesap üzerindeki birikim tutarının yüzde 15'i. Ancak, ödenecek tutar 16 bin 313TL'yi aşamaz.

48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18'i. Fakat, ödenecek tutar 17 bin 568 TL'yi geçemez.

60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 24 bin 746 Türk Lirayı geçemez. Bu şart ile bu yıl itibarıyla 30 bin 323 TL olarak belirlendi. 

Konut hesabından kimler yararlanabilir?
 
Konut hesabından yararlanmak için gerekli olan şartlar şu şekilde: 

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

- Tamamı kendi ismine kayıtlı bir konut sahibi olmamak,

- Konut satın almadan önce en az 36 ay boyunca bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapmak,

- Konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle banka hesabı açtığı bankaya başvuru yapmış olmak.

İlk kez ev alacaklar dikkat! Konut hesabından kimler yararlanabilir?

Ev almak isteyenlere geri ödemesiz 30 bin TL devlet desteği!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön