23 / 04 / 2024

İlk kez ev alacaklara devletten 15 bin lira!

İlk kez ev alacaklara devletten 15 bin lira!

KAMUOYU’nda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi..



Kanuna göre, daha önce konut sahibi olmamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, devlet tarafından ilk konutla sınırlı olmak üzere 15 bin TL’ye kadar “Konut Yardımı” yapılacak. Bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin, bankalarda “Konut Hesabı” açtırmaları, bu hesaba en az üç yıl süreyle düzenli ödeme yapmaları gerekecek. 


47 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK


Yapılacak konut yardımı, hesapta biriken paranın yüzde 20’sini ve azami 15 bin TL’yi geçmeyecek. Devletin vereceği “Konut Yardımı” Bakanlar Kurulu kararıyla üç katına kadar artırılarak, 45 bin TL’ye yükseltilebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı paket, 47 bin yeni öğretmen kadrosu da öngörüyor. Yeni öğretmen kadrolarından 37 bin 320’sinin ataması bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı için de 77 bin yeni kadro ihdas edildi. 


KREDİ GARANTİ KURUMLARINA 2 MİLYAR LİRA DESTEK


Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 2 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılabilecek. 


SPEKÜLATÖRLERE HAPİS 


Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.


ANNELERE DOĞUM YARDIMI


Doğum yapan Türk vatandaşlarına, ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklarda 600 TL “Doğum Yardımı” ödenecek. Böylece üç çocuk sahibi olan aile toplam bin 300 TL doğum yardımı alabilecek. Yapılacak doğum yardımı, anne adına açılan hesaba yatırılacak. 


GENÇ ÇİFTLERE ÇEYİZ PARASI


Yürürlüğe giren düzenleme “Çeyiz Yardımı” verilmesini de düzenliyor. 27 yaşını doldurmamış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gönüllülük esasına dayalı olarak bankalarda “Çeyiz Hesabı” açtırmaları ve bu hesaba en az üç yıl düzenli ödeme yapılması koşuluyla, ilk evlilikte 5 bin TL’ye kadar “Çeyiz Yardımı” alabilecekler. Bu miktar Bakanlar Kurulu kararıyla üç katına kadar artırılarak 15 bin TL’ye yükseltilebilecek. 


GEÇ MEZUN OLAN ÖĞRENCi ÜCRET ÖDEYECEK


Yüksek öğretim programlarını zamanında bitiremeyen öğrencilerden, uzayan her dönem veya yıl için katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak.


Güneş


Geri Dön