29 / 03 / 2024

Ev almak isteyenlere 15 bin TL devlet yardımı!

Ev almak isteyenlere 15 bin TL devlet yardımı!

Evlenmeye ve ev almaya karar veren vatandaşlara devlet destek yağdırıyor. İlk kez evlenecek olanların ‘çeyiz hesabı’na devlet 5 bin lira, ev sahibi olmak isteyenin ‘konut hesabı’na ise 15 bin lira katkıda bulunuyor.




Devlet evlenenlere ve ilk kez ev alacaklara destek veriyor. Sunulacak iki ayrı katkı çeyiz ve konut hesabı. En az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısından yararlanabiliyor. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin TL, konut hesabına da 15 bin TL'yi aşamıyor. Eşler, bu haktan ayrı ayrı yararlanarak 40 bin lira hibe alabiliyor.


250 TL ve 2500 TL ARASI


‘Konut hesabı’ açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara konut alım tarihindeki birikimin yüzde 20’si kadar devlet katkısı ödeniyor. Devlet katkısında üst limit ise15 bin lira. Bu hesap mevcut bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ödemeler aylık veya üç aylık olarak yapılıyor. Aylık ödemelere de alt sınır 250TL , üst sınır ise 2500 TL olarak belirlendi.


18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından konut hesabı açma hakkına sahip. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabiliyor ve bu tutar 30 bin liradan fazla olamıyor. 5 yılda 75 bin lira biriktiren vatandaş devletten 15 bin lira yardım alıyor. Katkının hesaplanmasında ise konut alım tarihindeki birikim esas alınıyor.


AYDA 100 LİRAYA ÇEYİZ HESABI


Evlilik hazırlığı yapan vatandaşlar bankalarda mevduat hesabı veya ‘katılım fonu’ (faizsiz) hesabı açtırabiliyor. Çeyiz hesabı açılırken bankayla  bir sözleşme yapılıyor. Çeyiz hesabı sadece bir kişi adına ve TL olarak açılabiliyor. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasileri tarafından da çeyiz hesabı açılabiliyor. Çeyiz hesabı açan vatandaşların her ay bankaya 100 ile 1000 lira arasında düzenli para yatırması şart.


Katılımcılar, hesabı açarken bir defaya mahsus 15 bin liraya kadar toplu para yatırmak mümkün. Çeyiz katkısından yararlanabilmek için evlilik tarihinden en az 3 yıl önce hesaba düzenli ödeme yapılmış olması gerekiyor. Ayrıca evliliğin 27 yaşını doldurmadan yapılması da şart. 



Yeni Şafak




Geri Dön