19 / 04 / 2024

İmar affı kanunu 2021'de devam edecek mi?

İmar affı kanunu 2021'de devam edecek mi?

Halk arasında imar affı olarak tabir edilen imar barışı kanunu ile milyonlarca kişi evleri için yapı kayıt belgesi aldı. Peki imar affı kanunu 2021'de devam edecek mi? İmar affı uzatıldı mı? İşte tüm merak edilenler...



İmar affı kanunu 2021'de devam edecek mi?
Kensel dönüşüm projelerine hızla devam eden  Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara ayrıkı olan yapılar için denetimlerine hız verdi. Yapılan denetimlerin ardından yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. Peki imar barışı mağdurları ne olacak? İmar affı kanunu 2021'de devam edecek mi? İmar affı uzatıldı mı? İşte tüm merak edilenler...

İmar barışı ile devlet ve vatandaş arasında uzlaşma sağlanırken, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İmar barışı sürecinde, başvuru sahipleri yapı kayıt belgesi veriliyor. ''İmar affı kanunu 2021'de devam edecek mi?'' sorusunun cevabını verecek olursak, bu yıl için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. 

İmar affı kanunu 2021 de devam edecek mi?

İmar barışı mağdurları ne olacak?

Yapı kayıt belgesi iptal edilenlerin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını tespit etmesi ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu belirlemesi durumunda idare mahkemesi tarafından iptal davası açılıyor. Bu davanın ardından yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir sürece geçiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi iptali davası 2021

Belgenin iptaline karar verilmesinin ardından dava açılabiliyor. Davanın 60 günlük süre içerisinde açılması gerekiyor. Eğer süre kaçırılmış ve artık söz konusu yapının mühürlenmesi işlemine geçilmiş ise bu kez mühürleme işlemine karşı dava açılabiliyor.

İmar affı kanunu 2021 de devam edecek mi?

İmar barışı başvurusu nasıl yapılır? 

İmar barışı başvuru için ilk olarak yapı kayıt belgesi oluşturuluyor. Kayıt belgesi formunu doldurarak belgeleri 2 türlü olacak şekilde alınıyor. Bunlardan ilki e devlet üzerinden kişinin kendi dolduracağı forum bilgiişlem kayıtlarıdır. E devlet üzerinden gerçekleştirilen yapı kayıt formunu doldurup ücretiz bir şekilde imar affı başvuru formunu doldurabiliyorsunuz. İkicisi ise, imar affından yararlanmak isteyenlerin Bakanlık tarafından izin ve yetki verilen kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunması gerekir. Kurumlar başvuru formunu doldururken kişilerin beyanlarına uygun olarak imar barışı formunu dolduruyorsunuz. 

İmar barışı başvuru süreci nasıl işler?

İmar barışı başvurusu süreci için öncelikle Bakanlık, yapılan başvuruları titizlikle inceler. Başvuruda bulunan kişilerin cep telefon numarasına SMS göndererek, vatandaştan ödemesi gereken yapı kayıt ücreti talep edilir. İmar affı ücreti hakkında bilgilendirme yapılarak kişilere banka hesap numarası iletilerek banka hesap numarasına ödeme yapılması istenecektir.  Başvuru sürecini tamamlamak için vatandaştan imar barışı ücreti ödemesi istenerek, gerekli tutar banka Iban numarasına ödenecektir.  İsteyen kişilerin bu ücreti hemen ödeyip yapı kayıt belgesi alarak yıl sonuna kadar imar barışı ödeme sonrası imar barış başvurusunda bulanabileceklerdir. 

İmar affı kanunu 2021 de devam edecek mi?

İmar barışı uygulaması nereden yapılır? 

İmar barışı uygulaması başvuru sürecinde verilen barkod numaraları E devlet üzerinden alınıyor. Vatandaşlara verilen belge ile yapılar kaçak yapı statüsünden çıkarılıp, iskan kanunu kapamasında yerleştirme işlemi kanuni nitelik kazanacaktır.  İmar yapıları için kayıt sürecinde yapılar kentsel dönüşüm sürecinde değerlendirilerek, imar yapılarının önünde bulunan her türlü engel ivedilikle ortadan kaldırılacaktır. İmar barış ücretleri kişilerin beyanları doğrultusunda alınmaktadır. Ödeme sürecinde herhangi bir şekilde yalan beyanda bulunan, hile yapan, evrakta sahtecilik yapan, az para ödemek için evinin metrekaresini düşük gösteren kişilerin parası iade edilmeyerek başvuru işlemleri anında fesih edilecektir. Hak yiyen bir kullanıcı olarak kaçak yapı statüsü yine aynı kalarak kaçak konut sürecinde değerlendirilecektir. E devlet beyanı il imar barışı formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurarak imar barışı kapsamında SMS ile bilgilendirilmeyi beklemelisiniz. Bankalara imar barışı ödeme ve kayıt ücretlerini ödeyerek imar barışı uygulamasından faydalanabilir, yapılarınızı yasal çerçeveler kapsamında güvence altına alabilirsiniz.  

İmar affı kanunu 2021 de devam edecek mi?

İmar barışı mağdurları ne olacak?

Online olarak imar barışı ödemesi nasıl yapılır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön