26 / 04 / 2024

İmar affının son tarihi ne zaman?

İmar affının son tarihi ne zaman?

İmar affı başvuruları 8 Haziran 2018 tarihinde saat 13:00 itibari ile e-devlet kapısından alınmaya başlandı. Peki, imar affının son tarihi ne zaman?



İmar affında mevzuata aykırı yapılar ile barışılıyor. İmar affına başvuran yapı sahipleri, yapılarına abonelik bağlatabildiği gibi kat mülkiyeti de tesis edebiliyor. Ayrıca varsa yıkım kararlarından ve para cezalarından da vazgeçiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Bu tarihten sonra yapılan yapılar ve aykırılıklar kapsam dışında tutuluyor. 

Ayrıca 3. kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde, Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,

İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,

19/5/2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda

Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde, bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.

İmar affı başvuruları 8 Haziran 2018 tarihinde saat 13:00 itibari ile e-devlet kapısından alınmaya başlandı. Peki, imar affının son tarihi ne zaman?

İmar affına en son 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabiliyor. İmar affı kapsamında alınacak yapı kayıt belgesinin ödemesi ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Buna karşın Bakanlar Kurulu bu süreyi 1 yıla kadar uzatma yetkisine sahip oluyor. Dolayısı ile Kurulun karar alması halinde bu süre 2019 sonuna kadar uzatılabilecek. Ancak şuan için imar affının son tarihi 31 Ekim 2018 olarak biliniyor.

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor. Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğunda oluyor.

İmar affında istenen belgeler!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön