25 / 04 / 2024

İmar barışı başvuruları ne zaman bitiyor? İşte son tarih!

İmar barışı başvuruları ne zaman bitiyor? İşte son tarih!

Kamuoyunda 'İmar Barışı' ya da 'İmar Affı' olarak adlandırılan Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresinin ne zaman biteceği merak konusu oldu. 31 Ekim'de bitmesi planlanan başvuru süreci yıl sonuna kadar uzatıldı. 



Türkiye'de imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılan 13 milyon yapının kayıt altına alınması ve yasallık kazandırılması için başlatılan imar barışı uygulamasına başvurular devam ediyor. 31 Ekim'de bitmesi planlanan başvuru sürecinin 31 Aralık'a kadar uzatıldığı açıklandı. 

Resmi Gazete'de yayımlandı

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan "İmar Barışı" düzenlemesinde başvuru süresi yıl sonuna kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

14 milyon başvuru bekleniyor

Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldıracak imar barışı bu zamana kadar 8 milyon 150 kişi başvuruda bulundu. Buna göre, vatandaşlar tarafından 5 milyar 259 milyon 361 bin 327 lira ödeme yapıldı. Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak ise 5 milyar 259 milyon 361 bin 327 lira'lık ödeme gerçekleşti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başvuruların 13-14 milyon ulaşmasını beklediklerini açıklamıştı. 

İmar barışı hangi yapıları kapsıyor?

İmara aykırı ve ruhsatsız yapıların kayıt altına alınamasını sağlayan uygulama 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.

Kayıt bedeli ne kadar?

8 Haziran'da başlayan imar barışı uygulaması kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvuru yapılabilecek. Vatandaşlar 24 Haziran'a kadar hazırlanması beklenen ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösteriyor.

Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanıyor. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilirken, lektrik, su, doğalgaz bağlantısı anında yapılabilecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

İmar barışı uygulamasına başvurular e-Devlet üzerinden yapılıyor. PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr" adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sayfasına erişebiliyor. Sayfaya giriş yapan vatandaşlar "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurup başvurularını tamamlıyor. 

İmar barışına 14 milyon başvuru bekleniyor!

İmar barışı resmen uzatıldı!

İmar barışında başvuru sayısı 8 milyonu aştı!


Geri Dön