18 / 04 / 2024

İmar barışı bedel hesaplaması değişti!

İmar barışı bedel hesaplaması değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı uygulaması kapsamında değişikliğe gitti. Buna göre, ruhsatlı alanlarda sadece kaçak olan bölüm için bedel ödenecek.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar barışı uygulamasına yeni düzenlemeler getirildi. Bu kapsamda, ruhsatlı alanlarda sadece kaçak olan bölüm için bedel ödenecek. Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, imar barışında hesaplama sistemi tamamen değişti. 

Ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası ve AVM'si olanlar, yapı kayıt belgesi almak istediklerinde kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Bedelin yüksek olması imar barışına başvuruları azaltıyordu. 

Resmi Gazete'de yayımlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın taleni doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği’nde yer alan değişiklik kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Değer oturum alanına göre hesaplanacak

Kaçak binalar Hazine ve belediye arsaları üzerindeyse, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplama yapılacak. Buna göre, yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Parsel üzerinde birden fazla yapı bulunuyor ise sadece Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak.

Ruhsatta görünmeyen bedel ödemeyecek

Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edilecek. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemekle yükümlü olmayacak. 

 

İmar barışında yapılan yeni 12 düzenleme!


Geri Dön