26 / 04 / 2024

Kira artışı hesaplaması değişti! İşte Kasım 2018 oranları!

Kira artışı hesaplaması değişti! İşte Kasım 2018 oranları!

Kasım 2018'de kira sözleşmesi yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Peki, kira artışı hesaplaması değişti mi? İşte Kasım 2018 oranları..



Gayrimenkul kira sözleşmesi yenilenen kiracılara, mal sahipleri senelik zam yapıyor. Zamlı bedel, yeni kira döneminde uygulanıyor.

Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 

Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira artışı hesaplaması değişti 

20 Eylül'de kira hesaplamasında yeni düzenleme yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında kira zammı hesaplamasında kullanılan enflasyon oranı değiştirildi.  Yeni Ekonomi Programı'nda kira zammı hesaplamasının değişeceğine ilişkin hüküm şu şekilde yer aldı:

"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."

Zamlar Kasım'da ÜFE'ye göre

Yapılan düzenlemeye göre kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları oldu. Ancak, bu uygulama 2019 yılı itibari ile yürürlüğe girecek. Dolayısı ile bu tarihe kadar eski uygulamaya devam edilecek. 

ÜFE oranları

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 40,22, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 23,73 artış gösterdi.

Kira artışı hesaplama örneği Kasım 2018

Mevcut kira bedeli: 1.000 lira
Zam oranı: yüzde 23,73
Zam bedeli: 237,3 lira
Zamlı kira bedeli: 1.237,3 lira

 

2018 Kasım ayı kira artış oranları belli oldu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön