29 / 03 / 2024

İmar barışı bugün TBMM Genel Kurulu'nda!

İmar barışı bugün TBMM Genel Kurulu'nda!

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, imar barışı gibi düzenlemeleri içeren "torba tasarının" TBMM Genel Kurulu'nda, görüşülmesine bugünden itibaren başlanacak.



Başbakan Binali Yıldırım'ın kamuoyunda açıklandığı günden bu yana ilgiyle karşılanan imar barışı TBMM Genel Kurulu'nda bugünden itibaren görüşülmeye başlanıyor.  

13 milyon konutu ilgilendiren imar barışı için yol haritası belirlendi. Yeni torba tasarı ile birlikte haftlardır gündemde olan imar barışı gibi önemli konular devreye alınacak. 

Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı olan yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi düzenlenecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Ancak yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi'ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.

Cezalar, yıkımlar iptal

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarla ilgili daha önceden çıkarılmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları da iptal edilecek. Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış yada yapı ruhsatı bulunmayan binalarda, Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. 

 

17 soruda imar barışı!

 

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön