19 / 04 / 2024

İmar barışı dışında kalan yerler!

İmar barışı dışında kalan yerler!

İmar barışına 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapılar için müracaat edilebiliyor. Ancak bazı istisnai alanlar bulunuyor. Peki, imar barışı dışında kalan yerler nerelerdir?



İmar barışına 31 Ekim 2018 tarihine kadar e-devlet üzerinden başvurulabiliyor. İmar barışına 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapılar için müracaat edilebiliyor. Ancak bazı istisnai alanlar bulunuyor.

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınıyor, 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmiyor. Belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10 uncu maddenin ikinci fıkrası uyarınca suç duyurusunda bulunuluyor. Peki, imar barışı dışında kalan yerler nerelerdir?

İmar barışı dışında kalan yerler

Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler imar barışı kapsamı dışında oluyor. 

Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemiyor. 

Yapı kayıt belgesi düzenlenemeyecek yapılar
1) Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,

2) İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,

3) Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda,

4) Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,

5) Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde, bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.

İmar barışı dışında kalan yerler!

İmar barışı için gerekli evraklar 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön