25 / 04 / 2024

İmar barışına arsalar dahil mi?

İmar barışına arsalar dahil mi?

İmar mevzuata aykırı olan 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. Peki, imar barışına arsalar dahil mi?



İmar barışına, mevzuata aykırı olan 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için başvurulabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi bu tarihten sonra yapılmış yapılar için verilmiyor.

Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Peki imar barışına arsalar dahil mi? İmar barışına arsalar için başvurulabilir mi?

İmar barışına arsalar dahil olmuyor. Arsalar için değil arsa üzerindeki yapılar için müracaat edilebiliyor. İmar barışı başvurusu onaylanan yapı adına tek bir belge düzenlenebiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında belirleniyor.

Yapı Kayıt Belgesi;

1) 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,

2) İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,

3) 19/5/2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda,

4) Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,

5) Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.


İmar barışına e devletten nasıl başvuru yapılır?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön