26 / 04 / 2024

İmar barışına bireysel başvuru yapılabilir mi?

İmar barışına bireysel başvuru yapılabilir mi?

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik gereğince imar barışına bireysel başvuru yapılabilir mi?



Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile imar barışına başvuruda aranan koşullar değişti.

Buna göre, yapı Kayıt Belgesi; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda yapının tamamı için yapı kullanma izni bulunan yapılarda ise ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı veya yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise yapının tamamı için düzenlenebilecek.

Buna göre, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunan yapılarda aykırılık tek bir malike aitse komşu onayı aranmayacak. Ruhsat ve eklerine aykırılık hangi bağımsız bölümde/bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı yapılabiliyor. 

Yapının tamamı tek bir malike ait ise ve aykırılık bütün bağımsız bölümlerde yapılmış ise bu durumda da yapının tamamı için de belge düzenleniyor.

İmar barışı başvuru yeri

İmar barışına başvurular e-devlet üzerinden yapılıyor. 8 Haziran'da başlayan imar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. İsteyenler başvurularını Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlarına giderek de yapabiliyor.


Yapı Kayıt Belgesi Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön