26 / 04 / 2024

İmar barışında fiyat hesaplama!

İmar barışında fiyat hesaplama!

İmar barışında yapı kayıt belgesi bedeli ödemeleri 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Peki, bu bedel için ne kadar ödeme yapılır? İşte imar barışında fiyat hesaplama kuralı..



İmar barışı başvuruları 8 Haziran'da başladı. Başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor. İmar barışına başvurarak mevzuata aykırı yapılarına yapı kayıt belgesi almak isteyen vatandaşların belli miktarda bedel ödemeleri gerekiyor. Ödemeler ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda oluyor. 

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahip oluyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29 Temmuz 1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında oluyor. Peki, imar barışında fiyat nasıl hesaplanır?

İmar barışında fiyat hesaplama!

a) Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanıyor.

b) Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılır.

Ayrıca, http://apps.csb.gov.tr/imarhesapla/ adresindeki İmar Barışı Hesaplama Aracı'ndan hesaplama yapılabiliyor. Ancak bu sayfa sadece bilgilendirme amaçlı olup, gerçek değerler E-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvurunuz sonrasında netleşecektir. İşleminizi seçerek hesaplama işlemine geçebilirsiniz.


İmar barışında cins değişikliği nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön