26 / 04 / 2024

İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

İmar durum belgesi kapsamında, ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği; inşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı, tevhid ve ifraz şartları; arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği görülebiliyor. Peki, imar durumunu nasıl öğrenebi



İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

Bir arsa veya arazinin bölgenin imar planlamasındaki yeri, imar durumu ile öğrenilebiliyor. İmar durum belgesi kapsamında, ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği; inşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı, terkler, tevhid ve ifraz şartları; arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği görülebiliyor.


İmar durumu belgesi, ilgili belediyenin imar ve şehircilik birimlerinden alınabiliyor. Ancak belgeyi almak için dilekçe yazılması ve gerekli olan diğer belgelerin temin edilmesi gerekiyor: 

-Tapu aslı, 

-Çap aslı, 

-Vekaletname.


İmar Durumu Belge Ücreti (İlk Müracatta her bir belge için)

0-1000 m2 arası adet 40 TL

1000 m2 den büyükse adet 60 TL


İmar durumu sorgulama:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3194 Sayılı Kanunun 8.maddesine göre ilan edilen imar planları da İBB'nin web sayfasında açıklanıyor. 


Sorgulama kriterleri:

İlçesi:

Mahallesi:

Plan Türü:

Plan Ölçeği :

İlana Çıkış Tarihi :

İlan Bitiş Tarihi:


Sorgulamalar, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin resmi web sayfasından da yapılabiliyor. Ayrıca imar planı sorgulama için, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye gidip müracaat edilebiliyor.



Prefabrik konteyner için imar durumu nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön