20 / 04 / 2024

Prefabrik konteyner için imar durumu nedir?

Prefabrik konteyner için imar durumu nedir?

Konteyner; fabrikalarda üretilen modüler yapılar oluyor. Kanunen konteyner yapılar müteharrik olsa da İmar Kanununun yapı tanımına uyuyor. Peki, prefabrik konteyner için imar durumu nedir?



Prefabrik konteyner için imar durumu nedir?

Konteyner; fabrikalarda üretilen modüler yapılardır, konteynerler fabrikada tüm kullanım yerleri hazırlanıp gideceği yerde sadece düzgün bir zemin üzerine yerleştirilip elektrik ve gerekirse dıştan su bağlantısı ve giderler bağlanmak suretiyle kullanılmaya başlanabilen hızlı çözümler üreten yapılar olarak ifade ediliyor.


İmar Kanunu'nda bina ise; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar olarak ifade ediliyor.


Buna göre, konteyner müteharrik olsa da İmar Kanununun yapı tanımına uyuyor. Peki, prefabrik konteyner için imar durumu nedir?


Prefabrik konteynerlar, imar kanunu gereğince bina tanımlamasına girdiği için ruhsata tabi oluyor. 


Yapı ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye, sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge) mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekli oluyor.


Ruhsat süresi

Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.


Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.


Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir.



Köyde inşaat izni nasıl alınır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön