19 / 04 / 2024

İmar hakkı transferi son durumu!

İmar hakkı transferi son durumu!

Bir parsel üzerindeki imar hakkının yasaklanması durumunda bu parsel üzerindeki imar hakkının bir kısmının veya tamamının menkulleştirme yöntemi ile başka alanlara transfer edilmesine "imar hakkı transferi" deniyor. İşte imar hakkı transferi son durumu..



İmar hakkı transferi son durumu!

Bir parsel üzerindeki imar hakkının tamamen ya da kısmi olarak yasaklanması durumunda bu parsel üzerindeki imar hakkının bir kısmının veya tamamının menkulleştirme yöntemi ile başka alanlara transfer edilmesi işlemine "imar hakkı transferi" deniyor.


İmar hakkı transferi parseller arası, tasarlanan bölgeler arası, kırsal alan ile kentsel alan arası, ya da yerleşmeler arası yapılabiliyor. Ancak yapılacak imar hakkı transferinin başarısı arz ve talep, kentsel gelişme potansiyeli dikkate alınarak geliştirilmesine bağlı oluyor. 


Çıkartılacak sertifika miktarı, gönderen ve alan bölgedeki inşaat alanlarının hesaplanması ve ikincil finans piyasalarının oluşturulması konuları, işleyişin sürekliliği açısından önem ifade ediyor.


İmar hakkı transferinde gerekli olanlar;

– Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


İmar hakkı transferi ile arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabiliyor.


Gönderen bölge kapsamındaki imar haklarını transfer etmek isteyen parsel sahibi tarafından sağlanan başvuru formunu doldurarak, kurula onaylatmak üzere başvuruyor.


İmar hakkı transferi son durumu..

İmar hakkı transferi uygulamasının yasalaşması için çalışmalar devam ediyor.



Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi olacak mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön