19 / 04 / 2024

İmar Kanunu tasarısı imar planları!

İmar Kanunu tasarısı imar planları!

İmar Kanunu tasarısı imar planları ile ilgili hükümlere göre, Planlara ilişkin ilgili idare meclisi kararı alınır. Bu karar 5393 sayılı Belediye Kanunu veya 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununa göre kesinleşerek yürürlüğe giriyor...



İmar Kanunu tasarısı imar planları!

İmar Kanunu tasarısında yer alan hükümlere göre imar planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geliyor. Söz konusu planlar, ya ilgili idarelerce yapılıyor ya da yaptırılıyor.


İmar Kanunu tasarısı imar planları ile ilgili yasal hükümler aşağıda şu şekilde sıralanıyor:


MADDE 3- 3194 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler ilave edilmiştir.

 

“b) İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana gelir. Nazım ve uygulama imar planları ilgili idarelerce yapılır veya yaptırılır. Planlara ilişkin ilgili idare meclisi kararı alınır. Bu karar 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu veya 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununa göre kesinleşerek yürürlüğe girer. Kararların kesinleşerek yürürlüğe girdiği tarihten itibaren planlar en geç on gün içinde, otuz gün süreyle, tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarenin internet sayfasında yayınlanarak ilan edilir. İlan süresi içinde planlara itiraz edilebilir. 


İtiraz olmaması halinde veya itiraz olsa dahi itiraz konusu edilmeyen alanlara ilişkin plan ve değişiklikleri herhangi bir karar alınmaksızın ve başkaca bir onay işlemi olmaksızın askı süresinin sonunda kesinleşir. İtirazlar ise planda sınırları belirtilerek askı süresinin dolduğu tarihten itibaren en geç otuz gün içinde idare meclisine gönderilir ve en geç otuz gün içinde itirazlar incelenir ve karar alınır. 


İtirazın idare meclisince reddedilmesi halinde herhangi bir onay işlemine gerek kalmaksızın kesinleşir. Onaylanmış planlarda yapılacak değişiklikler de yukarıdaki usullere tabidir. Nazım ve uygulama imar planlarını yapmaya yetkili idare itirazları birlikte değerlendirmek koşuluyla gerektiğinde bu planları birlikte onaylayarak ilan edebilir. 


c) Onaylanan halihazır haritaların, plan, plan değişikliği ve revizyonlarının, parselasyon planlarının, yapı ruhsatları ve yapı kullanma izin belgelerinin imar mevzuatına konu tüm coğrafi veri ve bilgilerin, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun ve sayısal olarak üretilmesi, elektronik ortamda ilan edilmesi, Bakanlıkça tesis edilecek bilgi sistemleri kullanılarak Bakanlık portalı üzerinden paylaşılması, arşivlenmesi, coğrafi veri ve bilgilerin güncellenmesi zorunludur. 


Planlar, değişiklikleri ve revizyonları kesinleştiği, halihazır haritalar onaylandığı, parselasyon planları ise kesinleşip tescil edildiği tarihten itibaren en geç on iş günü içinde onaylayan veya tescili gerçekleştiren kuruluş tarafından Bakanlık portalına aktarılır ve vektörel sayısal çizimi ve onaylı nüshasının taratılmış sayısal kopyası Bakanlığa gönderilir. Halihazır haritalar, imar planları ve parselasyon planları alenidir. Bu aleniyeti sağlamak ilgili idarelerin görevidir. Yapı ruhsatına ilişkin işlemlerde Bakanlık portalındaki veriler esas alınır.”



İmar Kanunu taslağı!


Geri Dön