25 / 04 / 2024

İmar Kanunu tasarısı emlak vergisi!

İmar Kanunu tasarısı emlak vergisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Bakanlar Kurulu gündemine getirdiği imar Kanunu taslağı kapsamında emlak vergisi muaflıklarına ilişkin hükümlere yer veriliyor. İşte İmar Kanunu tasarısı emlak vergisi...



İmar Kanunu tasarısı emlak vergisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Bakanlar Kurulu gündemine getirdiği imar Kanunu taslağı kapsamında emlak vergisi muaflıklarına ilişkin hükümlere yer veriliyor.


Tasarıya göre, umumi hizmetlere ayrılan parseller kamuya geçene kadar sahipleri emlak vergisinden muaf oluyor. Mevcutta yapı bulunması halinde ise kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisinin üçte biri ödenecek. Kamulaştırmaya kadar bu alanlara özel tesis yapan hak sahipleri ise emlak vergisi ödeyecek. 


İmar Kanunu tasarısı emlak vergisi hususu ile ilgili maddeler aşağıda sıralanıyor:


MADDE 6- 3194 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

 

“Madde 13- Özel mülkiyete ait olup uygulama imar planında kamuya ait; semt spor alanı, birinci basamak sağlık tesisi, ilk ve ortaöğretim kurumları, anaokulu, kreş, park, aktif yeşil alan, çocuk bahçesi, yol, meydan, toplu taşım durakları, otopark, terminal, pazar yeri gibi umumi hizmetler ile yurt, sağlık, eğitim, hal, mezbaha, mezarlık alanı, resmi kurum, sosyal ve kültürel tesis, spor gibi kullanımlara ayrılan alanların, planın kesinleşme tarihinden itibaren en geç on yıl içinde; 


a) Bu Kanunun 18 inci maddesine göre arazi ve arsa düzenlemesi yapılarak, 

b) İlgili kamu kuruluşunca kamulaştırılarak, 


c) İlgisine göre Hazine veya ilgili idareler mülkiyetindeki eşdeğer alanlar ile resen takas yapılarak, 


ç) Şahsın belirlediği farklı bir parsele imar hakkı transferi yapılarak, kamu mülkiyetine geçişi sağlanamadığı takdirde, parsel malikinin bu süre sonunda müracaatı halinde, ilgili kamu kuruluşunca bu alanın kullanılmasından vazgeçildiği kabul edilir ve bu alanlarda çevre imar şartları da dikkate alınarak özel mülkiyete konu olabilecek ve imar hakkı verilecek şekilde ancak yeni kullanımın gerektirdiği teknik ve sosyal altyapı alanı ihtiyacı dikkate alınarak plan değişikliği yapılması zorunludur. Bu hükmün uygulanmasını geciktirecek ve mülkiyet hakkının kullanımını kısıtlayacak şekilde plan değişikliği yapılamaz. Yol, meydan ve toplu taşım durakları hariç birinci fıkrada sayılan alanlarda maliklerinin talebi halinde ilgili kamu kuruluşunun uygun görüşü alınarak aynı amaçlı işletilen özel tesis yapılabilir. 


İdari tesis alanı ve resmi kurum alanı olarak belirlenen alanlar, yönetim veya büro binası olarak kullanılabilir. Bu amaçlar dışında daimi yapı yapılamaz. Ancak bu alanlarda yer alan mevcut yapıların, büyütülmeksizin kullanım değişikliği ve güçlendirme dahil esaslı tadilat yapılmasına izin verilerek kullanılmasına müsaade edilir. İmar planlarında yol ve meydan olarak belirlenen alanlar hariç üzerinde yapı bulunmayanlara ise 33 üncü maddeye göre muvakkat yapı inşa edilebilir. 


Mevzuat uyarınca hiçbir şekilde yapı yapılamayacak veya özel mülkiyete konu edilemeyecek alanlarda muvakkat da olsa yapı yapılmasına izin verilmez. Mevcut yapılar kamulaştırılıncaya kadar korunabilir. Bu alanlarda beş yıllık imar programı süresi içinde, birinci fıkranın (a), (b), (c), (ç) bentlerine göre işlem tesis edilerek parsel kamu mülkiyetine geçirilmek zorundadır. Bu süre en fazla bir yıl uzatılabilir. 


Birinci fıkrada belirtilen umumi hizmetlere ayrılan parsellerin malikleri, bu hizmetlere ayrılan kısımlar kamu mülkiyetine geçinceye kadar, emlak vergisinden muaftır. Muvakkat yapı yapılması veya mevcutta yapı bulunması halinde, kamulaştırma yapılıncaya kadar emlak vergisi değerinin üçte biri alınır. İkinci fıkraya göre özel tesis yapılan yerlerde istisna uygulanmaz. Ayrıca, bir kısmı sosyal ve kültürel altyapı, kamu tesis veya umumi hizmet alanlarında kalan özel mülkiyete ait parsellerin bu kısımlarının ilgisine göre hazine veya ilgili idare adına bedelsiz terk edilmesine yönelik ifraz ve tevhid işlemleri bu kuruluşlarca en geç üç ay içinde sonuçlandırılır ve tapuya tescil edilir. Hibe veya bedelsiz terk edilecek alanlarla ilgili yapılan işlemler için herhangi bir vergi, resim harç ve bedel alınmaz. 



İmar Kanunu taslağı!
İmar Kanunu Taslağı kamulaştırma!


Geri Dön