26 / 04 / 2024

İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?

İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?

Prefabrik evler, özel temel gerekmeden vinç ihtiyacı olmaksızın çevreyi kirletmeden kısa sürede monte edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, imarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?



İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?

Prefabrik evler, ses-ısı izolasyonu, yangın ve depreme dayanıklılığı bakımından uluslararası standart ölçülerinde hazırlanan, özel temel gerekmeden vinç ihtiyacı olmaksızın çevreyi kirletmeden kısa sürede monte edilen yapılar olarak karşımıza çıkıyor. 


Peki, imarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?Prefabrik ev için imar izni gerekli mi?


Yapı; İmar Kanunu’ndakarada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yer altı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler olarak ifade ediliyor.


Buna göre, prefabrik evler de yapı tanımı dahilinde yer alıyor. Prefabrik yapılar, Kanun uyarınca yapı tanımına girdiğinden, kanun hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Mevzuatta prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmuyor.


Buna göre, prefabrik ev için imar izninin alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı almak için belediye veya il özel idaresinin imar birimine yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ediliyor.


Ancak;

İmar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin "yüzde 5 imarlı" demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni var demektir. Bu sınırlarda prefabrik ev inşa edilebiliyor. Ancak bu sınırlara uyulmaması halinde yapı, kaçak yapı sınıfına giriyor.



Prefabrik konut nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön