24 / 04 / 2024

IMF Başkanı Lagarde: Türkiye altyapıya önem veriyor!

IMF Başkanı Lagarde: Türkiye altyapıya önem veriyor!

IMF Başkanı Lagarde, altyapı projelerinde Türkiye'nin son dönemde büyük önem verdiği kamu-özel sektör ortaklığına dikkat çekti. Başkan Lagarde, İslami finansmana da ayrı bir parantez açtı.



Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Christine Lagarde, G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı'nda konuştu. Dünyanın birçok ülkesinde hem kısa hem de uzun dönemde büyümenin itici gücünün altyapı olduğunu ifade eden Lagarde, "Sonuçta büyümeyi kısa ve uzun dönemde iten bir güçtür altyapı yatırımları. Çünkü istihdam yaratır" ifadelerini kullandı. Lagarde, köprüler, otobanlar, okullar, hastaneler gibi inşa edilen tüm altyapı yatırımlarının istihdam yarattığına dikkati çekerek, altyapı projelerinin de dünyanın her yerinde bulunduğunu söyledi. Altyapı projelerine ivme kazandırılmasının çok önemli olduğunu, finansal kuruluşlar olarak bu alanda çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Lagarde, "Aynı zamanda İslami finansmanı desteklemek de önemli. Gerçekten bunun büyüme açısından çok önemli bir rolü olabilir. Altyapı projelerinde kamu sektörünü özel sektörle bir araya getirebilmek de çok önemli. Bu birleşmenin daha fazla olması gerekiyor. Geleneksel olarak bunun az olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


25 bin mülteciye kapı açtı

ZİRVENİN en çok ilgi gören liderlerinden olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 1 Ocak 2016'ya kadar 25 bin Suriyeli sığınmacıyı Kanada'ya kabul edeceklerini söyledi. Trudeau, "Farklı perspektifleri olan insanları dinlemeli, onların da güvenlik ve istikrara katkı sağlamalarına fırsat vermeliyiz. Kabul edeceğimiz mültecileri aslında başarımıza dahil etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Paris'in şokunda

Saldırının yaşandığı cuma akşamı da Paris'te olduğunu vurgulayan Lagarde, zirvenin en üzgünüydü. Daha önceki zirvelerde yüksek enerjisiyle neşe saçan Lagarde'ın hüznü karelere yansıdı.


Yatırımları patlatamıyoruz


OECD Genel Sekreteri Angel Gurria: Sürekli yatırımlara vurgu yapıyoruz ama bunları patlatamıyoruz. Yatırımlar yarının büyümesinin tohumlarıdır. Eğer yatırımı yapamayacak olursak, bunu başaramayacak olursak, büyüyemeyeceğiz. KOBİ'ler anlamında da bir düşüş ve yavaşlama var, kredilerin KOBİ'lere akışında sorunlar mevcut.


Kara parayla mücadele ettik

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney: Kara para aklama ve terörün finansmanıyla çok fazla mücadele ettik. Dünya ülkelerinin yüzde 40’ında böyle bir durum izlendi. Sonuçta hem şirketleri hem de ülkeleri tutamazsınız. Şu anda IMF ve Dünya Bankası ile bu sorunun boyutunu tanımladık. Teknolojiyi kullanıyoruz ve bilgiyi çok iyi bir şekilde bankalar arasında paylaşabiliyoruz.


Türkiye'nin en büyük başarısı

ILO Genel Direktörü Guy Ryder: G20 Türkiye dönem başkanlığının en önemli başarılarından biri, kapsayıcılığı hem başkanlığın mesajı, hem sonucu haline getirmiş olmasıdır. B20 ve L20'nin sadece uluslararası anlamda değil, ulusal anlamda da birbiriyle nasıl etkileşim içinde olacağı konusu önemli. 


KOBİ’lere olanı öğrenmemiz şart

İspanyol bankası BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez: Büyümenin bütün ülkeler için tek hedef olmaması gerekiyor. KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması hedefi de çok önemli. KOBİ'lerde ne olup bittiğine yönelik daha fazla bilgiye ihtiyacımız var, aynı zamanda da daha uzun vadede bankalar tarafından tanınırlıklarının sağlanması gerekiyor.


İş dünyasının talebi serbest ticaret

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Ticaret Görev Gücü Başkanı Güler Sabancı B20 Açılış Paneli’nde konuştu. Ticarette korumacılık vurgusu yapan Sabancı, "Ticarette korumacılık her gün artıyor. Tüm iş dünyası serbest ticaretten yana. Ticarette korumacılık konusu sadece B20’de konuşulan bir başlık olmamalı, burayla sınırlı kalmamalı” ifadelerini kullandı.


Bankaların da destekleyeceği projeler olmalı 

Toplantıda söz alan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk de yatırım ve alt yapılarla ilgili temel tavsiyelerde bulunarak, alt yapı yatırımlarının hem büyümeye hem de istihdama yardımcı olduğunu belirtti. Şahenk, uzun vadeli yatırım hedeflerinin yatırım özelliklerine uygun olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Alt yapı yatırımlarının ekosistem içerisinde olması gerekiyor. Bizim aslında düzenleme ayağında çok ciddi değişikliklere ihtiyacımız var. Ülkeler olarak bunlardan bahsettik. Burada bankaların destekleyebileceği alt yapı projelerinin olması gerekiyor. Yatırımcıların çok açık bir şekilde risklerini yönetebileceklerini görmeleri ve bu anlamda kendilerini güvende hissetmeleri lazım." 


Küresel ticaret 3 trilyon $ artar 

Coca Cola Company Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent: Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması konusunda mutabakata varılması ve bunun gerçekleşmesiyle dünya ticareti 3 trilyon dolar artacaktır. Ayrıca, 20 milyonun üzerinde ek istihdam yaratılabilir. Bence en fazla etkileşimin olduğu G20 toplantısı buydu. İş dünyası, uluslararası örgütler ve G20 liderleri arasında büyük bir etkileşim oldu.


Asgari ücret her yerde yükselmeli

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay: Asgari ücretin tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli. İş dünyası ve çalışan kesimin aynı masada oturmasını ve sorunlara birlikte çözüm aramasını ve somut önerilerin ortak bir bildiriyle G20 Zirvesi'ne taşımalarını önemli buluyoruz.


Akşam 


Geri Dön