23 / 04 / 2024

IMF Başkanı Georgieva: Türkiye dahil tüm üyelerle yapıcı diyaloğu sürdüreceğiz!

IMF Başkanı Georgieva: Türkiye dahil tüm üyelerle yapıcı diyaloğu sürdüreceğiz!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, koronavirüs salgının küresel ekonomi üzerindeki etkileriyle ilgili olarak Türkiye dahil tüm üyelerle yapıcı diyalog içerisinde olduklarını ve bunu sürdüreceklerini söyledi.



Kristalina Georgieva, küresel ekonominin son durumuyla ilgili yaptığı açıklamanın ardından soru-cevap bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'ye yönelik eleştirilerine dair bir soru üzerine, "Aslında Türkiye dahil tüm üyelerimizle çok yapıcı temaslar içerisindeyiz" dedi.

Georgieva'nın bu açıklamaları, liraya alım getirdi. Bloomberg verilerine göre, ilk tepki olarak lira yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı ve dolar/TL kuru 6,62'ye geriledi. Dolar/TL paritesi halen 6,66 seviyelerinde seyrediyor.

'Üyelerimizin yanında olacağız'

Reuters ajansındaki habere göre, Georgieva, "Türkiye dahil tüm üyelerimizle bu yapıcı teması devam ettireceğiz. Üyelerimizin yanında olacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkilerini gidermek için şu aşamada IMF'den yardım isteme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylemişti.

IMF'nin de Mart ayı sonunda kendisinden yardım isteyen üye ülkelere ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin adı yer almamıştı.

Salgın nedeniyle "keskin daralma" bekleniyor

IMF pandemi nedeniyle küresel ekonominin 2020'de "keskin bir daralma" yaşayacağını ve bunun 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana en büyük düşüşü tetikleyeceğini belirtti.

2021'de ekonomide kısmi bir iyileşme beklenebileceğini belirten Georgieva, krizin en çok gelişmekte olan ülkeleri vuracağını, bu ülkelerin yüz milyarlarca dolar dış yardıma ihtiyaç duyacağını söyledi.

Georgieva, "Üç ay önce IMF üyesi 160 ülkede 2020'de kişi başına gelirde artış beklendiğini ifade ederken bugün bu rakam tersine döndü: Şimdi 170 ülkede bu yıl kişi başına gelirde daralma bekliyoruz... Pandeminin süresine ve başka etkenlere bağlı olarak bu durum daha da kötüleşebilir" diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön