18 / 04 / 2024

İMSAD: Konut arzı, satışların önüne geçti!

İMSAD: Konut arzı, satışların önüne geçti!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan Ekim 2017 Sektör Raporu açıklandı. Rapora göre, konutta üretim arzı, satışların önüne geçti. 



Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan Ekim 2017 Sektör Raporu'nda son iki yıldır ekonominin itici konumunda olan inşaat sektörünün ağırlıklı olarak konut üretimi ve konut satışları ile etkisini sürdürdüğü açıklandı. 

 

Yayınlanan rapora göre, özellikle konut tarafında talepte doygunluk noktasına gelinirken, konut satışlarında yavaşlama olasılığının arttığına dikkat çekildi. 

 

Sektörde yeni bir arz-talep dengesi oluşacak
Emlak sektöründe talep canlıyken, pazara giren oyuncu sayısındaki artış, sıkıntı kaynağı olarak gösteriliyor. Raporda, inşaat sektörünün önümüzdeki dönemde yeni bir arz-talep dengesi kuracağının belirtildiği vurgulandı.

 

Konut arzı satışların önünde gidiyor

 

Ekim 2017 Sektör Raporu'nda şunlara yer verildi:
Yeni konutların stok erime hızı şubat ayından bu yana geriliyor. Eylül ayında yılın en yüksek konut satışının gerçekleşmiş olmasına karşın stok erime hızı da en yavaş seviyesine indi. Eylül ayında stokların erime hızı adet bazında yüzde 2,7, metrekare bazında ise yüzde 2,5 oldu.


Satışlar en yüksek seviyeye çıkmışken yeni konutlardaki stok erime hızındaki gerileme, artan bir konut arzı olduğunu gösteriyor. Konut arzındaki bu genişleme fiyatlar üzerinde de baskı yapmaya devam ediyor. Eylül ayında konut satışına yönelik vergi indirimlerinin sona ermesi nedeniyle satış tarafındaki olası yavaşlama da stok erime hızını olumsuz etkileyebiliyor.


Geri Dön