24 / 04 / 2024

İMSAD: Sektör 9 ayda 6.95 milyar dolar fazla verdi!

İMSAD: Sektör 9 ayda 6.95 milyar dolar fazla verdi!

İMSAD'ın yayınladığı Türkiyenin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat malzemesi sektörünün yarattığı cari fazla rakamının ve binalarda enerji verimliliği ile enerji ithalatında yaşanabilecek düşüşün önemi ele alındı



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin (İMSAD) yayınladığı Türkiyenin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda inşaat malzemesi sektörünün yarattığı cari fazla rakamının ve binalarda enerji verimliliği ile enerji ithalatında yaşanabilecek düşüşün önemi ele alındı.

Türkiye'nin ithal enerji faturası, krizin etkisiyle ekonomide ciddi bir daralma yaşanan 2009'daki küçülmenin ardından, krizden çıkış yılı olan 2010'da hızla büyümüş ve geçen yıl dış ticaret açığının rekor bir düzeye ulaşmasında etkili olmuştur. Nitekim, 2010'daki 71,6 milyar dolarlık dış ticaret açığının 34 milyar dolarla yaklaşık yarısı, "net" enerji ithalatından kaynaklanmıştır. Bu noktada bir süreden beri altını çizdiğimiz enerji verimliliği büyük önem arz etmektedir. Nitekim, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sitesindeki verilere göre birincil enerji arzının yaklaşık %80i ithalat ile karşılanmaktadır. Bu birincil enerji arzının %76sı nihai tüketime gitmektedir. Yine Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün oluşturduğu Bina Enerji Performansı sitesindeki rakamlara göre nihai tüketilen enerjinin yaklaşık %35i binalarda kullanılmaktadır. Bu rakamlardan yola çıkarak binalarda enerji verimliliğinin sağlayabileceği faydaları kabaca bir hesapla rakam olarak ortaya koymak mümkündür.

Buna göre geçen yılki 38,5 milyar dolarlık enerji ithalatı Türkiyenin 2010 yılındaki birincil enerji arzının 48,13 milyar dolar düzeyinde olduğunu göstermektedir. Bu rakamın %76sı yani 36,58 milyar doları nihai enerji tüketiminde kullanılmıştır. Bu tüketimden binaya düşen pay 12,8 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur. Yani 2010 yılında binalarda 12,8 milyar dolarlık enerji tüketimi kaydedilmiştir.

Binalarda enerji verimliliği tarafından konuyu ele aldığımızda tablonun nasıl değişebileceği net bir şekilde görülmektedir. Nitekim, yapılan araştırmalarda enerji verimliliğine yönelik çalışmaların yürütülmesi durumunda %45-%50nin de üzerinde bir verimliliğin yakalanması mümkün olabilecektir. Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmaların hedefleri de bu oranlarda bir enerji verimliliğinin elde edilmesini öngörmektedir. Böyle bir oranı rakamlara dökmek için yine 2010 yılı verilerini kullanabiliriz. %50nin üzerinde sağlanabilecek olan bir verimlilik, geçen yıl binalarda kaybedilen 12,8 milyar dolarlık enerjinin en az yarı yarıya düşmesi anlamına gelmektedir. Yani minimum 6,4 milyar dolarlık tasarruf sağlanacaktır. Bunun ithal edilen enerjiden kesileceği düşünüldüğünde, böyle bir tasarruf cari işlemler açığının da en az 7 milyar dolara yakın azalması anlamına gelecektir. Yani geçen yıl 48,5 milyar dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığı %15 daha düşük bir düzeyde, 41,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecektir. Bu rakamlar, enerji verimliliğinin cari açık üzerinde yaratabileceği doğrudan etkiyi net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Sektörün genel görünümü ise dış ticaretteki başarıyı ortaya koymaktadır. Buna göre ihracatın ithalatı karşılama oranı %200lerin üzerinde seyretmektedir. Yani sektör yaptığı ithalatın iki katı düzeyinde ihracat gerçekleştirmektedir. 2007-2010 yılı arasında yıllık bazda 8,15, 14,71, 9,44 ve 8,56 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren sektör cari açığın dengelenmesinde önemli rol üstlenmiştir.

Bu dönemde Türkiyenin cari işlemler açığı 38,4, 41,96, 13,99 ve 48,5 milyar dolar düzeyinde oluşmuştur. İnşaat malzemeleri sektörünün yarattığı net katkı sırasıyla %17,49, %23,11, %40,3 ve %14,99 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özellikle 2009 yılında yakalanan rakam çarpıcı bir durumu ortaya koymaktadır. Nitekim, bu ay içinde inşaat malzemeleri sektörü tek başına cari açığın neredeyse yarı yarıya azalmasına neden olmuştur. 2011 yılının ilk dokuz ayında 6,95 milyar dolar fazla veren sektör yine cari işlemler açığının dengelenmesine rol üstlenmektedir. Bu noktada inşaat malzemesi sektörünün sağladığı cari fazlanın artırılmasına yönelik destekler olumlu bir adım olacaktır. Yine enerji verimliliği konusunda gerekli adımların hızlı atılmamasının Türkiyenin cari açık rakamında 7 milyar doların üzerinde bir yük oluşturduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

İMSAD KASIM 2011 RAPORU İÇİN TIKLAYIN!


Geri Dön