26 / 04 / 2024

İnanlar İnşaat'tan ev alanlara kredi şoku!

İnanlar İnşaat'tan ev alanlara kredi şoku!

İnanlar İnşaat’ın iflası projelerinden daire alanları ‘milyonlarca’ liralık borç yüküyle karşı karşıya kaldılar. Daire tapularını üzerine almak isteyen malikleri, şirketin konut kredisi yerine proje kredisi kullandırması sebebiyle yıllarca sürecek bir dava bekliyor. 



İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan’ın iflasını açıklamasının ardından, İnanlar’dan ev alanlar büyük bir şokla karşılaştı. Serdar İnan, Twitter üzerinde yaptığı açıklamalarda konkordato ilan edeceğini açıkladı. 

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre Dumankaya ve Fi Yapı’da maketten ev alanlar farklı sorunlarla boğuşurken İnanlar İnşaat’tan ev alanlar ise kredi oyunu ile karşılaştılar.  Evlerini teslim alan, hatta evlerde oturan malikler tapularını üzerlerine almak için harekete geçince, şirketin borç yüküyle karşı karşıta geldiler. 

Malikler, şirketin mortgage yani konut kredisi yerine ‘proje kredisi’ kullandırmasında bundan dolayı tapularını almak için 510 milyon liralık borcun çözülmesi süreciyle uğraşacaklar. 12 projede sayıları 870 bulduğu ifade edilen mağdurlar dün itibariyle mahkemeye giderek dava açtılar. Ancak sürecin çözümünün en az 3-4 yıl bulması bekleniyor.

İki banka çözüm için harekete geçti

 

Avukat Gürhan Ünlü, Serdar İnan’ın ve şirketin üst düzey yöneticilerinin yurtdışına gittiğini ve yaptığı açıklamada konkordato sürecini başlattığını söyleyerek, “Bu yapılandırmadan biraz farklı olarak mevcut mal varlığının borcunu karşılayamayacağını düşündüğü zaman bunun belli bir kısmını ödeyerek insanlarla uzlaşmayı kapsıyor. Açıklamalarında mal varlığım fazla demişti, ancak kendi mal varlığı dediği gerçekten kendi mal varlığı mı? yoksa satışını yaptığı halde insanlara tapusunu vermediği projeleri de kendi mal varlığı olarak görüyor mu? Bunu bilmiyoruz” dedi. Edinilen bilgilere göre projeye 6 banka kredi verdi. Tapular farklı bankalarda teminat olarak kullanılırken, 2 bankanın harekete geçtiği kaydedildi.


Geri Dön