29 / 03 / 2024

İnebolu Limanı ihaleye çıkacak!

İnebolu Limanı ihaleye çıkacak!

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, "Cengiz İnşaat'ın talebi var, ancak ihaleye çıkacak. İhale sonucuna göre kimin alacağı belli olur" dedi. İnebolu Limanı, 1955 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İnebolu Belediyesi'ne tahsis edilmişti...





İnebolu Limanı'nın Bakanlar Kurulu kararıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) devredildiği bildirildi. Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, "Cengiz İnşaat'ın talebi var, ancak ihaleye çıkacak. İhale sonucuna göre kimin alacağı belli olur" dedi. İnebolu Limanı, 1955 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İnebolu Belediyesi'ne tahsis edilmişti. 


Bakanlar Kurulu'nun yeni kararıyla bu tahsis işlemi yürürlükten kaldırılmış oldu. Daha önce de Belediye Başkanı Engin Uzuner, Cengiz İnşaat'ın İnebolu Limanı için 77 milyon TL'lik yatırım planladığını, Cengiz İnşaat'ın ayrıca işletmesini sürdürdüğü Küre Etibakır'da elde edilen piriti değerlendirmek için İnebolu'ya iki büyük gübre fabrikası kurmayı planladığını belirtmişti. 


Limanlar hem kıyı güvenliği, hem ülkenin giriş kapısı olmaları hem de iç bölgelerle bağlantıda sanayi ve ticaret açısından kilit rol oynamaları nedeniyle büyük önem taşıyor. 1997 yılından bugüne limanlarda hükümetler tarafından uygulanan özelleştirme politikalarıyla önemli bir kamu zararının ortaya çıktığı, stratejik açıdan da önemli bir kaybın söz konusu olduğu ifade ediliyor. Özelleştirmelerle birlikte, devlet, limanların hem stratejik hem de ekonomik rolünü kullanmaktan vazgeçiyor ve her türlü kontrolü sermayeye bırakıyor. 

Diğer yandan özel sektör tarafından işletilen liman ve iskelelerde sigortasız işçi çalıştırma, taşeronlaştırma, kaçak işçilik, yabancı işçi çalıştırma, vergi ve benzeri hukuksal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi gibi bir dizi olumsuzluk yaşandığı kaydediliyor. 


Sol Gazetesi 


Geri Dön