23 / 04 / 2024

İngiliz casus Arabistanlı Lawrence’ın evi 20 milyon TL'ye satılıyor! 

İngiliz casus Arabistanlı Lawrence’ın evi 20 milyon TL'ye satılıyor! 

İngiliz casus ‘Arabistanlı Lawrence’ın, Arapların Osmanlı’ya isyanına dair ön çalışmalarını yaptığı evi satılıyor. 4 katlı ev 2 milyon 600 bin pound'a (yaklaşık 20 milyon TL) satılacak...



Birinci Dünya Savaşı’nda Arapları Osmanlı’ya karşı ayaklandıran, çıkan isyanı yöneten ve bugünkü Suudi Arabistan, Ürdün, Irak ve Suriye’nin kuruluşunda etkili olduğu kabul edilen ünlü İngiliz casus Thomas Edward Lawrence’in, Oxford’ta 24 sene boyunca yaşadığı evi 2 milyon 600 bin pound’a satılığa çıkarıldı. 

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, 1890’larda inşa edilen 4 katlı, 9 yatak odalı, 5 misafir odalı, 3 banyolu evin her bir katı 330 metrekare büyüklükte. Satış ilanında, evin tarihi kimliğine dikkat çekilerek, ”Ünlü arkeolog, subay, diplomat, yazar ve en iyi bilinen adıyla ‘Arabistanlı Lawrence’ 1896 ile 1921 arasında bu evde yaşamıştı’ ifadelerine yer verildi.

Londra’da arkeoloji ve tarih eğitimi alan Lawrence, bitirme tezini Suriye ve Filistin’deki haçlı kaleleri üzerine yazdı. Bu evde yaşadığı dönemlerde, 1910 ile 1914 yılları arasında Karkamış’ta British Museum adına arkeolojik kazılara katıldı. Arap coğrafyasına yapacağı gezileri ve ilgili çalışmaları bu evde planlayan Lawrence'ın, savaş başladıktan sonra Kahire’deki Askeri İstihbarat Bölümü’ne ataması yapıldı. Daha sonra da 1916-1918 yıllarında İngiliz istihbaratının Arap isyanlarını örgütleyen Kahire merkezi ‘Arap Bürosu’ bünyesinde ‘irtibat subayı’ olarak çalışmalarda bulundu. Şerif Hüseyin ile ailesinin Osmanlı’ya karşı isyanını da örgütlediği bilinmektedir.


Geri Dön