19 / 03 / 2024

İnşaat çeliği ithalatında gümrük vergisi artacak mı?

İnşaat çeliği ithalatında gümrük vergisi artacak mı?

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, inşaat çeliği ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranlarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olmayan ülkeler için yüzde 30'a yükseltilmesiyle ilgili konuştu.



Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, ABD'nin Türkiye'den ithal edilen bazı çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye'nin İran'dan geçen yıl yaptığı çelik ithalatında ciddi artış olduğunu söyleyen Yayan, bu dönemde İran'ın çelik üretimini en çok artıran ülkeler arasında bulunduğunu ifade etti.

İnşaat çeliği ithalatında gümrük vergisi artacak mı?

Gelişmeler karşısında Türkiye'nin İran'a karşı ticareti dengeleyecek makul tedbirler alması ihtiyacının doğduğunu ifade eden Yayan, "Derneğimiz, Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunarak bu durumu dile getirmişti. Bugün alınan tedbir, İran gibi DTÖ kurallarını gözetmek mecburiyetinde hissetmeyen ülkelere karşı ilave koruma sağladı. Düzenlemeyle zaten yüzde 10 olan vergiye ilave yüzde 20 ile koruma sağlandığı anlaşılıyor. Bu, sektörümüz için olumlu bir adım." dedi.

- "ABD'nin koruma tedbirleri süratle gözden geçirilmeli"

ABD'nin Türkiye'den çelik ürünleri ithalatına uyguladığı ilave gümrük vergisi tedbirlerine değinen Veysel Yayan, bu önlemlerin başlangıçta Çin gibi ABD'nin dış ticaret açığı verdiği ülkeleri hedeflediğini, Türkiye'nin uygulamaya dahil edilmesinin ise savunulacak bir yanının olmadığını kaydetti.

Uygulamanın "ABD'nin kural tanımaz bir ülke olduğu" izlenimine yol açtığını söyleyen Yayan, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'ye gelen ABD heyetine yaptığı konuşmada bu konuyu birinci öncelikli konu olarak dile getirdi. Memnuniyetle görüyoruz ki Sayın Berat Albayrak başkanlığında ABD'ye giden heyet ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan da bu konuyu öncelikli olarak gündeme getirdi." diye konuştu. 

ABD'nin kuralsız bir biçimde uyguladığı tedbiri kaldırmasının kendi imajı açısından da olumlu olacağını ifade eden Yayan, şu açıklamalarda bulundu:

"ABD ile aramızdaki dış ticaretinin 75 milyar dolar seviyesine çıkartılması hedefleniyor. İki tarafın başkanları da bunu teyit ediyor. Peki oraya bir gram dahi çelik satamazken hangi ürünlerle bunu başaracağız? Tamamıyla subjektif nitelikteki yaklaşımlar ve koruma tedbirlerinin süratle gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Bu konuda umutluyuz ve olumlu bir beklenti içindeyiz."
 


Geri Dön