27 / 04 / 2024

İnşaat çeliğinde fiyat tartışması!

İnşaat çeliğinde fiyat tartışması!

İmşaat çeliğime yüksek zam geldi iddialarına çelik üreticileri karşı çıktı. Müteahhitlerin ton başına 555 dolar ödediğini söyleyen temsilciler ''Türkiye'de iç piyasa fiyatı Çin, Rusya ve İtalya'ya göre daha uygun'' açıklamasında bulundu.



Türkiye'de inşaat çeliğine yüksek oranda zam yapıldığı söylemlerine karşı çıkan çelik sektörü, dünyada en düşük satış fiyatının Türkiye'de olduğunu iddia etti. Çelik ihracatçıları, fiyatı en yüksek ülkenin ton başına bin 50 dolarla Brezilya olduğunu belirtti. 


Çelik ihraçcıları, "Türk müteahhitler inşaat çeliğine ton başına 555 dolar ödüyor" açıklamasında bulundu. Diğer taraftan, görüşlerine başvurduğumuz bazı inşaat sektör temsilcileri ise söz konusu fiyat konusunda açıklama yapmadı.


Türkiye'de büyük tartışmalara neden olan inşaat çeliğine ilişkin çelik sektörü, tüm dünya ülkelerinin Ağustos 2017 dönemindeki fiyatlarını araştırdı. Söz konusu araştırmaya göre, inşaat çeliği fiyatı en yüksek ülke ton başına bin 50 dolar ile Brezilya oldu. Brezilya'yı 840 dolar ile Arjantin, 606 dolar ile ABD ve 595 dolar ile Çin takip etti. Türkiye'de ise fiyat ton başına 555 dolar olduğu belirlendi. Bu rakamla Türkiye'deki iç piyasa, dünya pazarlarında ucuz olarak kabul edilen Çin ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)'nun gerisinde kaldı.


Türkiye'de bazı müteahhitlerin, inşaat çeliğinin Türkiye'de fahiş fiyatla satıldığı iddialarına karşı çıkan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "İnşaat çeliğinin iç piyasa fiyatlarını tüm söylemlerimizde açıkladık ancak haksız iddialara devam edildiğini gördük. Sektör olarak Ağustos 2017 dönemine ait dünya ülkelerindeki inşaat çeliği fiyatlarını araştırdık ve ülkemizle karşılaştırdık. 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle küresel inşaat çeliği fiyatları incelendiğinde, inşaat çeliği ihracatı yapan veya iç piyasasında önemli miktarlarda tüketimi olan ülkeler arasında ton başına 555 dolar ile en düşük iç piyasa fiyatlarının Türkiye'de olduğu görülüyor.


Türkiye, önemli inşaat çeliği oyuncuları olan Çin, Rusya, İtalya ve Ukrayna gibi ülkelere göre daha uygun iç piyasa fiyatlarına sahip. İç piyasa fiyatları baz alındığında ülkemizin inşaat çeliği kullanıcılarının, en düşük maliyetle kaliteli ürün temin ettikleri açıktır. ABD'nin ton başına 606 dolarlık teorik fiyatlarının, gerçek fiyat bazına dönüştürülmesi halinde ton başına 650 dolara yaklaşacağı belirtiliyor. Hal böyleyken, bazı müteahhit kuruluşlarının Türkiye'deki fiyatlardan şikayet etmelerinin mantığı anlaşılamıyor" açıklamasında bulundu. Türk çelik sektörünün 150'den fazla ülkeye inşaat çeliği göndererek tüm dünyada adından ve kalitesinden söz ettirdiğini vurgulayan ÇİB Başkanı Ekinci, "Bir takım söylemlere imza atan müteahhitler, en ucuz inşaat çeliğini Türk çelik üreticilerden temin ettiklerini yine en iyi kendileri biliyor. Çelik üretiminde kullanılan hammadde ve girdilerde dışa bağımlı olmamıza rağmen, sektörümüzün uzun yıllara dayanan tecrübesi, birikimi ve verimli çalışma kültürüne sahip olmasıyla iç piyasasına en uygun fiyatlı inşaat çeliğini temin etmektedir" şeklinde açıklamalarda bulundu. 




Karar



Geri Dön