25 / 04 / 2024

İnşaat firması arsa sahibinin vekili olabilir mi?

İnşaat firması arsa sahibinin vekili olabilir mi?

Arsa sahibi ile müteahhit arasında çeşitli hukuki anlaşmalar bulunuyor.  Peki, inşaat firması arsa sahibinin vekili olabilir mi?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''İnşaat firması arsanın temsilcisi olabilir mi?'' konulu sorusunu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.

 

Bir inşaat firmasının ortaklarından biri inşaat yapılacak arsanın sahiplerinin temsilcisi olduğunu söylüyor. Böyle bir temsilcilik veya vekillik olur mu? ● Z.A. 

 

İnşaat firması bir gayrimenkulde inşaat yapacaksa o gayrimenkul malikleri ile müzakere yapacaktır. Böyle bir ilişkide menfaatler çatışma halindedir. İnşaat şirketinin menfaatine olan hususlar, gayrimenkul maliklerinin aleyhine olur. İnşaat şirketi kâr amacı güden bir ticari kuruluştur ve mümkün olduğu kadar fazla kazanç sağlamak ister. Bu yadırganamaz.

 

Elbette aynı durum gayrimenkul sahipleri için de söz konusudur. Onlar da inşattan maksimum yararı hedefler. Sonuçta karşılıklı müzakereler, bu karşılıklı yararlanma hedefinde bir ortak nokta bulma amacına yöneliktir. Taraflar müzakere ederek, neticede bir ortak noktada birleşirse işe başlanır. Yok bir taraf zarar edip öteki taraf aşırı yararlanacak ise bu anlaşma olmaz.

 

BUNLARI NİYE ANLATTIM?
Peki her iki tarafı da bu işte menfaati olan bir taraf temsil ederse ne olur? Diğer tarafın aleyhine olur. Bir taraf aşırı yararlanır, diğer taraf ise zarara uğrar.

 

Dolayısı ile böyle bir ihtilafta bir kimse iki tarafı birden temsil edemez. İnşaat şirketinin ortağı doğal olarak kendi şirketinin maksimum yararını ister. Böyle bir pazarlığı kendi kendisi ile yapabilir mi? Yukarıda anlattığım nedenlerle yapamaz ve böyle bir müzakere olmaz.


Geri Dön