29 / 03 / 2024

İnşaat harcamalarında ciddi artış var!

İnşaat harcamalarında ciddi artış var!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen 2018 yılının ilk ‘Gündem Buluşmaları’nda; döviz kurlarındaki dalgalanmaların iç-dış ticarete ve sanayicilere olan etkisi konu oldu.



Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor” diye konuştu. 

2018 yılının ilk Gündem Buluşmaları’ toplantısı, 5 Nisan Çarşamba günü Ortaköy Feriye Palace’ta gerçekleştirildi.  Türkiye İMSAD’ın yılda dört kez çeyrek periyotlarda düzenlediği toplantıda sektör adına önemli konular ele alındı.

Kamunun önemli destekleri ve genişleyen altyapı harcamaları ile inşaat sektörünün 2017’de önemli bir ivme kazandığını açıklayan Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, “2016 yılında yüzde 5,4 büyüyen inşaat sektörü 2017 yılında çok daha iyi bir performans sergiledi ve %8,9 büyüdü. Bununla birlikte 2017 yılında inşaat harcamaları, 2016 yılına göre yüzde 25,7 oranında arttı ve 533,8 milyar TL ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Asıl önemli artış istihdamda gerçekleşti ve yıllık ortalama istihdam sektörde ilk kez 2 milyonu aştı. Ayrıca 2017 yılında inşaat malzemeleri sanayi ihracatımız yüzde 7,5 artarak 16,38 milyar dolara yükseldi. 2018 yılına ihracat açısından iyi bir başlangıç yaptık. İhracat artış eğiliminin yıllık ihracatı desteklemeye devam ettiğini göz önünde bulundurursak 2018 yılında ihracatımızın 17-18 milyar dolar bandında gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye İMSAD ‘Gündem Buluşmaları’nın konuk konuşmacısı Ekonomist Gökhan Şen, Ocak ayında Davos’ta bulunduğunu ve orada iş dünyası, politikacı ve akademisyenlerin, dünyanın büyümesi konusunda çok iyimser olduğunu belirterek, “Tek bir riskten bahsediyorlar o da korumacılık. Yani yeni moda tabirle ‘ticaret savaşları’, ‘kur savaşları.’ Bugünkü ABD Başkanı, gerçekten tahmin edilemeyen kararlarıyla tam bir kaos yaratıyor. Dolayısıyla tahmin edilmesi güç bir dönem içindeyiz. Fakat diğer yandan ticaret olarak bakarsanız dünyada işler çok iyi. Bir toparlanma var. Dünyada büyüme 2008 krizinden bu yana en iyi seviyeye çıktı. Bu sene üstüne katarak devam edecek, 2019’da ise daha da iyi olacak” dedi.

Dış ticaretin ülke ve sektör adına önemli olduğunu ifade eden Ferdi Erdoğan, “Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor. Dış ticaret ülkemizin büyümesiyle paralel artıyor. İhracat gibi maalesef ithalat da artıyor. İhracatta tonaj artarken ortalama birim Kg fiyat düşüyor. 2014 -2018 arası ortalama birim fiyat yüzde 25 düşerken ithalat birim fiyat yükselişte. Bugün Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak, Batı’nın standartları ile üretip Doğu’nun fiyatları ile rekabet edebiliyoruz. İhracat gelirimiz 2017’de 16 milyar doları aştı. Ancak ihracat birim fiyatının 4 katı kadar ithalatımız var. 2017 yılı inşaat malzemelerinin ortalama fiyatı 1 kilogramda 50 sent. Bu 50 sent, 1 kilogramda 10 sent artarak 60 sente ulaşırsa, ihracat gelirimiz ortalama 3 milyar dolar artıyor. Bu 10 sentlik artışları, inşaat malzemesi sanayicileri olarak, dünya pazarlarında tanınan, bilinen bir sektöre sahip olduğumuz için gerçekleştirebiliriz. Bu artış için hem ülke olarak hem de firma olarak, marka gücüne odaklanmamız gerekiyor. Ürünlerimiz kalitesiyle zaten beğeniliyor. İhracatımızı artırmak için Türkiye markasıyla öne çıkarak daha güçlü konuma geleceğimizden şüphem yok.”

2018’de yeni inşaat başlangıçları yavaşladı
İnşaat sektöründe çok inişli-çıkışlı bir büyüme temposu olduğunu da dile getiren Can Fuat Gürlesel, şöyle konuştu: “Bu yıl 8,9’luk bir artış oldu. İnşaatta hareketlilik var. Türkiye 2017’de 533,8 milyar TL inşaat harcaması yapmış. Bunun yüzde 65’inin malzeme harcaması olduğunu söylüyoruz. 2017’ye böyle bakarsanız müthiş bir büyüme. İnşaat sektöründe 2018’in ilk çeyrek dönemini değerlendirdiğimizde ise 5 önemli gelişmenin olduğunu görüyoruz: Konut ve konut dışı binalarda satın alma ve kiralama işleri zayıfladı. Yeni inşaat başlangıçları yavaşladı, mevsimsellik ile birlikte mevcut inşaat işleri, beklentilerin altında sınırlı bir artış gösterdi. Müteahhitlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Kamu işleri sürmekle birlikte ödemeler yavaşladı. İnşaat sektöründe ödeme ve tahsilatlarda, vadeler uzadı.”
 


Geri Dön