19 / 04 / 2024

Karadağ'da otel ve konut inşaatı alanlarında ciddi gelişmeler öngörüyoruz!

Karadağ'da otel ve konut inşaatı alanlarında ciddi gelişmeler öngörüyoruz!

Karadağ ve Türkiye arasında önemli fırsatlar gördüğünü belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Karadağ İş Konseyi Başkanı Naser Alim özellikle de turizm, tarım ile otel ve konut inşaatı alanlarında ciddi gelişmeler öngördüklerini dile getirdi.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Karadağ İş Konseyi Başkanı Naser Alim yaptığı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının Karadağ'daki Türk yatırımlarını azaltmadığını ifade etti.

Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevaplayan Alim, Türkiye ile Karadağ arasındaki ekonomik ilişkileri ve salgının iki ülke ilişkilerine etkisini masaya yatırdı.

Alim, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son birkaç yılda ciddi oranda arttığını söyleyerek, "Ancak halen olması gereken seviyede değil. İki ülke arasındaki olumlu siyasi iklim, mesafe yakınlığı ve akrabalık ilişkilerinden dolayı bunun 2 ila 2,5 kat üzerine çıkabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Karadağ'a ihracatın 2019 yılında yüzde 66 artarak yaklaşık 131,5 milyon dolar seviyesine ulaştığını dile getiren Alim, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ise 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 54,6 artarak 144,4 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Alim, bu rakamın bugüne kadar ulaşılan rekor ticaret hacmi olduğunu söyledi.

Karma Ekonomik Komisyonu Protokolleri çerçevesinde belirlenen 130 milyon dolar hedefinin aşıldığını belirten Alim, "Bu durum, 2020 hedefi olan 165 milyon dolarlık ticaret hacminin kolaylıkla kaydedilebileceğine işarettir. 2022 için hedeflenen 250 milyon dolar değeri için de umut vericidir." dedi.

- Karadağ'da 3 binin üzerinde Türk firması bulunuyor

Alim, Karadağ'ın birçok sektörde ithalata bağımlı ve imalat sanayi bakımından gelişmemiş bir ülke olduğunu dile getirerek "Bu sebeple, sanayi ürünlerine yönelik herhangi bir sektördeki istihdam sağlayıcı yatırım, Karadağ ekonomisi ve ülkemizin yurt dışı yatırımları açısında önemli bir kazanım olacaktır." diye konuştu.

İki ülke arasında turizm, tarım, yenilenebilir enerji, altyapı, üstyapı, liman işletmeciliği ve finans sektörlerinde önemli fırsatlar gördüğünü belirten Alim, özellikle de turizm, tarım ile otel ve konut inşaatı alanlarında ciddi gelişmeler öngördüklerini söyledi.

Alim, Türkiye'nin daha çok bireysel firma ve girişimcilik bazında Karadağ'a yöneldiğini dile getirerek, DEİK olarak Karadağ'ın doğru tanınması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'den Karadağ'a 2019'da 34,4 milyon avro değerinde doğrudan yatırım yapıldığını belirtren Alim, "2018, Karadağ’a yönelik ülkemiz yatırımları açısından dikkat çekici bir yıl olmuştur. Ülkemiz Karadağ’a yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 6,3’lük payla 5'inci sıraya kadar yükselmişti." şeklinde konuştu.

Alim, Karadağ'da kayıtlı 3 bin 100'ün üzerinde Türk firması bulunduğunu, fakat bunun 350 ila 400'ünün aktif olarak çalıştığının tahmin edildiğini dile getirerek, Karadağ'ın 2006 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle Balkanlar'da gelişmekte olan ülkelerin başında geldiğini söyledi.

DEİK olarak ülkedeki gelişmeleri yakından takip edip Türk yatırımcılara gerekli yönlendirmeleri de yaptıklarını belirterek "En önemli altyapı projelerinden biri olan havalimanı ihalesinde finale kalan üç firmadan biri dünyaca ünlü Türk şirketi TAV. Bu ihalenin ipini TAV göğüslerse başka Türk yatırımcılarının da Karadağ'daki yatırımlarının birkaç sektörde birden ivme kazanacağını hem planlamakta hem de öngörmekteyiz." diye konuştu.

- Salgın Karadağ yatırımlarını azaltmadı

Alim, Kovid-19 salgınında da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin iyi bir şekilde sürdüğünü söyleyerek, "Özellikle nisan ve mayısta bir düşüş olmasına rağmen, yaptığımız çalışmalar ve fiziki olmasa da sahada temasta bulunarak ticaretin durmaması için bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız." dedi.

Özellikle Karadağ'ın temel ihtiyaçları, tıbbı eksikleri, gıda ve benzeri konulardaki ticaretinin normal yürüyebilmesi için çalışmaların kesintisiz sürdüğünü dile getiren Alim, şöyle konuştu:

"Çünkü Türkiye'deki sanayiciler fabrikalarını kapatmadı. Genel olarak üretimi yavaşlattık fakat durmadık. Hem Türkiye'mize hem dış dünyaya olan tedarik zincirinin kırılmaması için çalışmaya devam ettik ve bunu bulunduğumuz coğrafyada başarabilen nadir ülkelerden birisiyiz. Tabii her şeye rağmen satın alma gücü düştüğünden ticaret yarı yarıya düşmüş durumdadır. Üçüncü çeyreğin başlaması, turizmin Karadağ'da tekrar canlanmasıyla sene başında koyduğumuz karşılıklı dış ticaret hedeflerini yakalayacağımızdan emin bir şekilde yolumuza devam ediyoruz."

Salgının yatırımları geciktirdiğini ancak azaltmadığını söyleyen Alim, "Karadağ'daki Türk yatırımları daha da artacaktır. Havalimanı ihalesine, Türk firması TAV çok ciddi hazırlanıyor. Diğer büyük projelerle ilgili bize gelen bir iptal olmayıp tam tersine yeni projelerin konuşulduğu ve bilgi amaçlı toplantıların düzenlendiği bir dönem içerisindeyiz." diye konuştu.

 

Türkler Karadağ'da yıllık bin adet konut alıyor!


Geri Dön